Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge folkrättsliga institutioner, såsom World Maritime University (WMU), rätt att utfärda examina.
World Maritime University, WMU, har, i enlighet med ett avtal mellan Sveriges regering och International Maritime Organization (IMO), varit etablerad i Malmö sedan 1983. 200 nya studenter examineras varje år. Eftersom WMU är en FN-institution räknas den inte som ett svenskt universitet och har således inte heller svensk examensrätt på sina masters- och doktorandkurser. Däremot har flera länder i världen (Kina, Malta, Turkiet med flera) godkänt dem som utbildningsinstitution.
Att inte ha svensk examensrätt är dock ofta ett problem för deras studenter när de återvänder till sina hemländer, eftersom deras utbildningssystem och arbetsgivare ofta vill se ett bevis på att studenterna har en godkänd examen från värdlandet i vilket de har studerat.
Detta är inte särskilt svårt att ändra. Det som krävs är att texten i högskolelagen får en annan lydelse. Nu står det att ”en enskild fysisk eller juridisk person som anordnar utbildning (utbildningssamordnare) får endast efter tillstånd utfärda sådana examina som regeringen enligt vad som anges i högskolelagen (1992:1434) meddelat föreskrifter om”. Det bör ändras till ”en enskild fysisk eller juridisk person eller internationell folkrättslig institution som anordnar utbildning (enskild utbildningsanordnare) får endast efter tillstånd utfärda sådana examina som regeringen enligt vad som anges i högskolelagen (1992:1434) meddelat föreskrifter om”. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.