Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkerställa att gymnasieskolor erbjuder ungdomar utbildningsval som ger goda förutsättningar till framtida jobb som motsvarar behoven på arbetsmarknaden.
Arbetslösheten i Sverige är idag oacceptabelt hög, inte minst bland de unga. Samtidigt kan svenska företag inte rekrytera den arbetskraft de behöver. Detta är en orimlig situation. För att skapa bättre matchning på arbetsmarknaden krävs kraftfulla investeringar i utbildning. Insatser krävs inte minst inom gymnasieskolan. Politiken kan inte stillatigande se på när tiotusentals unga är arbetslösa samtidigt som svenskt näringsliv och andra arbetsgivare ropar på kompetent arbetskraft.
Uppsala län är en region med goda förutsättningar för en väl fungerande samverkan mellan utbildningsväsen, näringsliv och offentliga arbetsgivare. Två universitet, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har sitt säte i länet. Vid dessa utbildas cirka 40 000 studenter årligen.
Uppsala län har även många framgångsrika gymnasier, varav flera är särskilt inriktade mot näringslivets behov. Forsmarks gymnasium är ett exempel på hur näringslivet tar aktiv del i utbildningsväsendet. Samarbetet mellan skolor, näringsliv och andra samhällsaktörer är på många håll väl utvecklat.
Trots framgångar finns emellertid också problem. Flera gymnasier i länet brottas med för få sökande. Det gäller inte minst yrkesprogram. I de mindre kommunerna i länet är ungdomarnas övergång till högskola därtill fortfarande lägre än i Uppsala kommun.
Vi ser också stora skillnader i måluppfyllelse. Medeltalet för andel elever som nått målen i alla ämnen är 77,2 % i länet. Det är inte tillräckligt. Eleverna får inte den kunskap de har rätt till. Alldeles för många lämnar idag skolan utan godkända betyg.
Situationen i Uppsala län visar på behovet av insatser för en bättre fungerande utbildning av våra unga. Alla ungdomar behöver en treåring gymnasieutbildning som ger högskolekompetens. Ungdomar i kommuner utan universitet eller högskola behöver stöd för att gå vidare till högre utbildning. Många ungdomar behöver slutligen stöd att hitta utbildningar som direkt efter gymnasiet ger chans till kvalificerade arbeten på den lokala och regionala arbetsmarknaden.
Sammantaget krävs ett utbildningsväsen som, i ett läge med bristande matchning på arbetsmarknaden, bättre utbildar ungdomar för näringslivets och den övriga arbetsmarknadens behov.