Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett tak för hur många barn det ska finnas per pedagog.
Vi har i Sverige haft värdens bästa förskola. Under de senaste åren har förskolan utarmats. 1981 var det 5 barn per vuxen i dagisgrupper 3–5 år, i de yngre barngrupperna hade vi 3 barn per vuxen. I dag har vi 5–6 barn per pedagog i de yngre barngrupperna och 10 barn per pedagog i förskolan för de äldre barnen. Detta är 100 procents ökning med barn under de senaste 30 åren. Vid närmare eftertanke borde det vara tvärtom eftersom förskolan 1998 flyttades från Socialdepartementet till Utbildningsdepartementet, och i samband med det kom den första läroplanen för förskolan. Den reviderades 2011 och började gälla den 1 juli 2011 och innehåller höga krav på förskolans pedagogiska innehåll och visar på förskolans grundläggande roll i det livslånga lärandet, i synnerhet inom de ämnen som i senare skolformer kallas naturorientering och matematik.
Den som arbetar inom förskolan kan också se att den psykiska ohälsan och utslagningen hos våra små barn har ökat i samband med att grupperna har fördubblats i storlek. Förskoletiden är den tid i ett barns utveckling då vi bygger stommen – grunden som det lilla barnet skall stå på i resten av sitt liv, och detta raserar vi genom ett kortsiktigt kvartalsekonomiskt tänk. Det är på tiden att vi satsar på grunden istället för kosmetika när det gäller Sveriges skolpolitik. Vi anser att kommunerna inte har levt upp till de intentioner som läroplan för förskolan hade 1998 och inte heller den nyligen reviderade läroplan för förskolan som kom den 1 juli 2011.
Därför bör man se över möjligheterna att införa ett tak för hur många barn det ska finnas per pedagog.