Motion till riksdagen
2012/13:Ub333
av Margareta B Kjellin (M)

Behovet av geriatrik i utbildningen


M1122

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av utbildning inom geriatrik.

Motivering

Den nordiska välfärdsmodellen står inför stora utmaningar. Vi har en åldrande befolkning som både ska ha sjukvård, ett säkert boende och ett gott omhändertagande. Sverige har en av världens äldsta befolkningar, och inom några år kommer en fjärdedel av oss att vara i pensionsåldern och antalet personer över 85 år har fördubblats de senaste 30 åren. En växande grupp i vårt samhälle är äldre personer med omfattande och sammansatta vård- och omsorgsbehov. Vi i Moderaterna vill att vården av de mest sjuka ska vara av bästa kvalitet! I dagens utbildning saknas mycket av det fokus som skulle behövas på geriatrik (det sjukliga åldrandet) och gerontologi (det friska åldrandet). Läkarutbildningen innehåller bara några få timmar geriatrik, och specialistutbildningen av distriktsläkare, vilka ofta får ett stort ansvar för vården av äldre, kan helt sakna geriatrik. Detta gäller även sjuksköterskornas och undersköterskornas utbildningar.

Kunskapen om de äldres ofta komplexa och sammansatta sjukdomsbild är således bristfällig. För att möta framtidens krav måste dessa kunskaper utvecklas och breddas. Ökad och mer spridd geriatrisk kompetens behövs såväl inom omsorgen som inom vården. Det handlar givetvis mycket om den biologiska sjukdomsbilden, men även den psykologiska, den sociala och den andliga. Att bli äldre i sig är ingen sjukdom, men innebär ändå en stor förändring i livsstil. Bristerna i geriatriska kunskaper får allvarliga konsekvenser för äldres hälsa och är dessutom samhällsekonomiskt kostsamt. Det finns tydliga exempel på att sjukvården för äldre inte håller måttet. En indikator på bristerna är överförskrivning av läkemedel. Forskning visar att en av tre akuta sjukhusinläggningar bland patienter över 70 år beror på läkemedelsbiverkningar. I flera uppmärksammade fall har äldre blivit friska från en demens som egentligen var symtom på en övermedicinering. Det är inte acceptabelt.

Vi vill att regeringen ska se över möjligheten att förstärka den geriatriska utbildningen inom alla vårdutbildningar. Särskilt viktigt är detta i läkarnas grundutbildning eftersom det tar tid för en utökad undervisning i läkarutbildningen att få reellt genomslag. Därför är en skyndsam förändring än mer påkallad.

Stockholm den 20 september 2012

Margareta B Kjellin (M)