Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbildning i första hjälpen och hjärt- och lungräddning för personal på förskola.
Idag är ungefär 470 000 barn, enligt Skolverkets uppgifter, inskrivna i den svenska förskolan. Personalen som finns på förskolan är ofta välutbildad, duktig och engagerad i sitt arbete. De vuxna som finns på förskolan har i olika former ett stort ansvar för de barn som finns i verksamheten.
Då och då sker något mindre tillbud i någon lek eller på annat sätt, så att något barn gör sig illa. I de allra flesta fallen kan förskolans personal plåstra om det barn som skadat sig.
Ibland, men lyckligtvis väldigt sällan, sker dock mycket allvarliga tillbud där livsuppehållande insatser krävs i form av hjärt- och lungräddning. Ansvaret för detta vilar på den personal som finns på förskolan.
Kroppen hos ett barn är givetvis inte fullt utvecklad, är känsligare och tål inte samma påfrestningar som en vuxen persons kropp. Detta får också påverkan på hur hjärt- och lungräddning ska göras i en akut nödsituation. Hjärt- och lungräddning skiljer sig åt rent tekniskt mellan hur det ska göras på en vuxen person respektive på ett barn.
Idag finns inte någon obligatorisk kurs för personal på förskolan om hur hjärt- och lungräddning med inriktning på barn ska göras. Den kunskapen kan vara livsavgörande i en akut situation när en livsuppehållande insats behöver göras för att rädda ett litet barn.
Med detta som bakgrund yrkar jag på att regeringen ser över möjligheterna att införa en obligatorisk kurs i hjärt- och lungräddning med inriktning mot barn för personal som arbetar inom förskolan.