Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att slopa taket för fribelopp i studiestödet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att slopa inkomstprövningen för studielånet.
De ekonomiska förutsättningarna för vuxna studerande är dels studiestöd, dels möjligheten till studielån. Utöver det finns möjligheter att arbeta parallellt men bara till en viss gräns. Centerpartiet har drivit på för att taket för det man får tjäna, fribeloppet, har höjts och möjligheterna för studenterna har med det förbättrats. Men vi anser att det är en begränsning som i sin helhet ska bort eftersom det sänder fel signaler. En student som har studielån och en lön från extraarbete och som ligger på gränsen till fribeloppet får endast behålla 9 procent av en inkomstökning efter skatt och minskade studielån. Avskaffas fribeloppet får studenten i stället behålla 57 procent av en inkomsthöjning.
Därför föreslår vi att taket i fribeloppet slopas så att inkomster inte ska påverka studiestödet.
Vi föreslår också att prövningen för studielån slopas. Även detta för att uppmuntra istället för att motverka till arbete under studietiden. Detta för att kopplingen till arbetslivet är värdefullt dels för att dryga ut inkomsterna under studietiden, dels för att kontakter och yrkeslivserfarenhet ger bättre möjligheter att få jobb efter avslutade studier. Många ungdomar har kompetenser som på olika sätt efterfrågas och som många gånger går att kombinera med studierna. Att regelverket i nuläget både begränsar och påverkar i vilken omfattning man arbetar är kontraproduktivt. Kritiken om att med för mycket jobb inte klara av studierna regleras redan genom att man blir återbetalningsskyldig om man inte fullgör studierna. Detta bör ges regeringen tillkänna.