Motion till riksdagen
2012/13:Ub302
av Ann-Christin Ahlberg och Christina Oskarsson (S)

Barnskötare ett framtidsyrke


S3096

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett barnskötarlyft.

Motivering

Det är viktigt att vi har fler yrkesgrupper i vår unika förskola där förskollärare och barnskötare kan komplettera varandra med sina olika utbildningar. Det är det som har gjort vår svenska förskola så unik och accepterad och önskvärd av både föräldrar och barn.

I Sverige har vi ca 70 000 utbildade och outbildade barnskötare. Många ungdomar som läser på barn- och fritidslinjen frågar varför de inte efter tre års gymnasieutbildning kan få en anställning som barnskötare utan måste läsa vidare till ett annat yrke på högskolan. Om man jämför hur det är när man utbildar sig inom vården så är man undersköterska efter tre år på gymnasiet och anställningsbar. Om man som arbetsgivare anser att det finns brister i den utbildningen för att bli anställningsbar måste vi se till att förändra utbildningen.

I stället för att anställa utbildade barnskötare, så som man gör med undersköterskor, så anställer man outbildad personal som senare får fasta anställningar. Där man som arbetsgivare får totalt sett allt fler outbildade som man måste utbilda senare om man vill att personalen ska ha utbildning och att förskolans personal ska ha en bra kompetens.

Det är viktigt att vi sänder ut signalen från riksdagen och regeringen att det inte finns några statliga intentioner som innebär en strävan mot en viss personalkategori i förskolan. Både barnskötare och förskollärare är viktiga framtidsyrken och nu måste det satsas på såväl en bra förskollärarutbildning som en utbildning som faktiskt ger en barnskötarexamen.

Kommunal och Lärarförbundet är sedan länge överens om att båda yrkena behövs och bidrar gemensamt utifrån olika kompetenser till både omsorg och lärande. De har också sänt ut ett gemensamt brev till samtliga landets kommuner om förskolan och hur de ser på förändringarna i den nya läroplanen om bland annat förskolepersonalen och arbetslaget.

Det är viktigt att man som barnskötare ska kunna känna stolthet för sitt yrke och känna att det är ett framtidsyrke. Särskilt nu när flera partier inser att det behövs en förskola som även är öppen på kvällar, nätter och helger. Då behövs mer av barnomsorg som barnskötarna har en mer inriktning på sin utbildning.

Många barnskötare som har sitt dagliga arbete på en förskola, har fått i många år höra att arbetsgivaren ska göra om barnskötartjänsterna till förskollärartjänster eller att vi inte ska anställa barnskötare mer, vilket får konsekvensen att många erbjuds bara visstidsanställningar eller vikariat tills tjänsten tillsätta med en förskollärare. Ofta också då på en lägre sysselsättningsgrad, vilket innebär att man får svårt att få en lön att leva på.

Om vi ser olika yrkesgrupper som något positivt i förskolan, så kan också barnskötarna få tillsvidareanställningar och heltider och få känna sig stolta. Det är viktigt att få kompetensutbildning inom sitt egna yrke och inte enbart få utbildning för att byta yrke. Det är också viktigt att kunna validera sina kunskaper och kompetensutbilda sig till förskollärare eller till barnskötare. Därför man se över möjligheterna till ett barnskötarlyft för att höja respekten och kompetensen. En god kvalitet på förskolan är bra för alla.

Stockholm den 3 oktober 2012

Ann-Christin Ahlberg (S)

Christina Oskarsson (S)