Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de regionala högskolorna är viktiga för den regionala utvecklingen.
Hela Sverige ska leva är både en devis och en organisation som har funnits länge och som finns i många människors medvetande och vardag. Det är en i allra högsta grad levande verksamhet som återspeglar många personers idéer och aktiviteter över hela Sverige. När man har förmånen att vara ute i landet och diskutera regionalpolitik så är det några politikområden som kommer upp till diskussion tidigare än andra. Ett av dem är utbildning. Det jag här tänkte ta upp är det fortsatta behovet av väl fungerande högskolor.
När riksdagen för drygt 35 år sedan fattade ett strategiskt beslut om att utveckla regionala högskolor över hela landet var motiven tydliga och efterfrågade från alla aktörer utanför universitetsorterna. Målen var att bredda den sociala och geografiska rekryteringen till högskolan/högre studier, stödja kompetensförsörjningen i offentliga och privata verksamheter samt ge skjuts åt den sociala och ekonomiska tillväxten i flera regioner och landet i stort.
Under 1980-talet kunde vi se att de nya högskolorna på ett märkbart sätt bidrog till en positiv regional utveckling genom att förse de skilda regionala arbetsmarknaderna med efterfrågad större kompetens. Forskningsverksamheterna fick under 1990-talet genom riksdagsbeslut väsentligt ökade resurser till de nya högskolorna, vilket gav hela landet ett väsentligt tillskott av regional och nationell växtkraft.
Denna positiva utveckling får inte stanna upp. Det måste därför bli en fortsatt satsning på de nya högskolorna så att de kan utgöra självständiga och vetenskapligt väl meriterade forsknings- och utbildningcentra, inte minst för att inställningen att hela Sverige ska leva ska ha förutsättningar att kunna finnas kvar.