Motion till riksdagen
2012/13:Ub269
av Penilla Gunther (KD)

Forskning och utbildning kring mötesindustrin


KD744

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att etablera mötesindustrin som forskningsområde och inrätta en eller flera professurer.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en etablerad yrkesutbildning för mötesplanerare enligt internationell standard.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten till riktade satsningar för forskning och innovation kring mötesindustrin inom ramen för den nationella innovationsstrategin.

Motivering

Turismvetenskapen har sedan länge ett gott fäste i vårt land på flera universitet och högskolor. Men forsknings- och utvecklingsarbete, FoU, behöver också bedrivas inom mötesindustrin för att uppmuntra innovationer och forskning för svenska möten i ett internationellt perspektiv.

I den internationella mötesindustrin finns en mängd studier och undersökningar, finansierade av bland andra MPI Foundation och andra större organisationer. Mycket få studier inom svensk forskning finns än så länge om mötesindustrin i landet, ett exempel är dock en studie från 2006 om mötesindustrin i Stockholm.

Organisationen Joint Meetings Industry Council, JMIC, har alla stora organisationer inom internationell mötesindustri som medlemmar. De samarbetar för att hålla sig à jour med att vara remissorgan i politiska forum, framföra aktuella samhällsaspekter kring sociala och miljömässiga aspekter på möten, förse mötesindustrin med utveckling av utvärderingsmetoder och andra affärsmässiga modeller samt att vara pådrivande ifråga om akademisk kunskap och utbildningar för de olika aktörerna inom industrin.

Branschorganisationen Meeting Professionals International, MPI, har sedan ett antal år en egen utbildning som ger yrkesverksamma på managementnivå inom mötesindustrin (med minst tio års erfarenhet) en certifiering som mötesplanerare – Certification in Meeting Management, CMM. Utbildningen innehåller moduler kring ledarskap, budget, avtal, marknadsföring, kommunikation, logistik med mera. Utbildningen utformades från början 1999 för den europeiska mötesindustrin, men används numera globalt.

I USA har en annan certifiering funnits sedan 1985, Certified Meeting Planner, CMP, som anordnas av en stor branschorganisation, The Convention Industry. Utbildningen har hitintills genomgåtts av ungefär 14 000 personer från hela världen.

För att höja statusen för den svenska mötesindustrin bör forskning, inrättande av en eller flera professurer, liksom yrkesutbildning för mötesplanerare enligt ovanstående exempel etableras vid någon av de svenska högskolorna eller universiteten. Riktade satsningar för mötesindustrin skulle också kunna vara med i den nationella innovationsstrategin, vilket bör utredas.

Stockholm den 3 oktober 2012

Penilla Gunther (KD)