Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Högskolan i Jönköping.
Sverige ska vara en ledande forskningsnation där staten ska vara garant för långsiktig forskning. Det innebär en skyldighet att satsa på excellent forskning och där resurserna ger störst utdelning i en långsiktigt hållbar tillväxt och fler jobb. Särskilt viktiga forskningsaktörer är universiteten och högskolorna. Om Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation är det viktigt att ta vara på den kompetens och kapacitet som finns vid landets alla lärosäten. Om forskning bedrivs i mindre eller större skala, eller vid ett universitet eller en högskola, ska inte stå i centrum. Avgörande är att kvaliteten är hög.
Enligt budgetunderlag från Högskolan i Jönköping avser regeringen att minska utbildningsanslagen för högskolesektorn som helhet till följd av minskade ungdomskullar de kommande åren. Målsättningen är att 40 procent av ungdomskullarna ska erbjudas plats inom högskolan och att antalet studenter i högre utbildning därmed ska minska med ca 15 procent de närmaste 5–8 åren.
Mindre högskolor och yngre universitet spelar en viktig roll i sina regioner. De har oftast en mycket nära samverkan med näringslivet i regionen, vilket ger utbildning med hög relevans. Samma relevans och nära kontakt med närings- och arbetsliv har dessa högskolors och universitets forskning. Det gör att högskolor och universitet får en avgörande roll som drivmotor för fortsatt tillväxt, välfärd och utveckling i respektive region.
En minskning av utbildnings- och forskningsanslaget till Högskolan i Jönköping är aviserad under perioden 2012–2016 med 66 miljoner kronor, vilket motsvarar ca 426 högskoleplatser. Det innebär att Högskolan i Jönköping måste göra stora nedskärningar på grund av minskade statliga anslag. Bland annat kommer flera språkkurser att försvinna. Det är ett hot mot skolans internationella profil.
Landstinget i Jönköpings län, kommunerna i Jönköpings län och Högskolan i Jönköping har ett starkt ömsesidigt intresse av en välfungerande utbildning. Parterna är överrens om vikten av att ett fortsatt och utvecklat samarbete måste fortgå och att minskade statliga anslag är inte bara ett hot mot högskolan utan också mot hela regionen.
Vår region är hårt drabbad av arbetslöshet bland ungdomar. Fler än var fjärde ungdom under 25 år står utan jobb eller utbildning. Motsvarande situation under 1990-talet orsakade sår som ännu inte läkts. Möjligheten för en del av dessa ungdomar att komma in i utbildning som ger bättre chans till jobb behöver öka, inte minska. Vi vill genom ökade utbildningsanslag satsa på Högskolan i Jönköping så att fler studenter kan antas till högskolan.