Motion till riksdagen
2012/13:Ub234
av Désirée Liljevall (S)

It-strategi i skolan


S3022

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en strategi för en förbättrad tillgång till digitala hjälpmedel i skolorna.

Motivering

EU-kommissionen har listat åtta nyckelkompetenser för ett livslångt lärande. En av dessa är digital kompetens. Digital kompetens är ett vitt begrepp som innefattar flera olika delar, från att ha kunskaper i hur man hanterar datorer, mobiltelefoner och programvaror till att utveckla en kritisk och reflekterande attityd till informations- och kunskapsteknologi.

Sverige är ett av världens mest teknikutvecklade länder. Däremot har Sverige halkat efter jämfört med andra länder när det gäller utvecklandet av lärande med stöd av digital teknik. Det är hög tid att vi tar detta på allvar och verkligen intensifierar våra ansträngningar, annars kommer Sveriges unga att hamna på efterkälken.

Datorer, läsplattor och smarta telefoner är viktiga verktyg att använda i undervisningen. Skolan har ett uppdrag att överbrygga digitala klyftor eftersom det fortfarande finns grupper som inte har tillgång till eller goda förutsättningar att använda den nya tekniken.

Ett av de stora skälen till att skolan i bred mening inte har tagit till sig nyttan av modern teknik är den bristande tillgängligheten. Även om de flesta svenska barn och ungdomar är användare av den nya tekniken finns det undantag. Dessutom avspeglar sig socioekonomiska förhållanden i hur barn och ungdomar använder iy utanför skolan och det påverkar deras användande av verktyg i lärandet.

Det finns skolor som ger varje elev en egen dator att använda i undervisningen men även privat. Dessa skolor ser till att alla elever får samma möjligheter att utveckla sina kunskaper och ta del av den digitala revolutionen. Dessa skolor visar att skolan kan och ska göra skillnad.

För att it ska integreras i pedagogiken krävs att lärarna ökar sin kompetens och får tillgång till digitala hjälpmedel så att de känner sig trygga. Om lärarna känner att de behärskar tekniken så kan de använda den i den dagliga undervisningen. Det behövs en strategi för hur man långsiktigt ska integrera digitala hjälpmedel i undervisningen och stötta lärarna för att överbrygga den digitala klyfta som finns. Det får inte bygga på vars och ens eget intresse för it. Att använda dator för att endast skriva och lämna in arbetsuppgifter är inte tillräckligt. Eleverna behöver utveckla sitt användande för att se vilka möjligheter som den nya tekniken kan erbjuda.

I en modern skola är tillgång till och kunskapen om digitala hjälpmedel en central del. Därför behövs det en nationell strategi för att komma till rätta med bristen på tillgång till digitala hjälpmedel. En strategi måste först och främst innefatta tillgång till digitala hjälpmedel för alla elever och lärare men också kompetensutveckling för lärarna så att de kan använda dessa verktyg liksom en större satsning på digitala läromedel. På så sätt förbättrar vi Sveriges konkurrenskraft på sikt och skapar grunden för tillväxt och fler jobb.

Stockholm den 24 september 2012

Désirée Liljevall (S)