Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att inkludera internationella institutioner som utbildningsanordnare.
FN:s internationella sjöfartsorganisation IMO tog initiativ 1983 för att öka kunskaps- och kompetensnivån inom den internationella sjöfarten och sedan dess har World Maritime University (WMU) verkat i Malmö som ett elitutbildningscenter med mastersprogram för sjöfartsområdet. Utbildningen ger tillträden till de mest moderna tillämpningarna och metoderna för marin transport och administration. Kurserna har ett omfattande söktryck med ett renommé som leder till omedelbar anställning för samtliga studenter efter genomförd utbildning. Majoriteten av studenterna är från Afrika och Asien där länder som Nigeria och Kina är starkt representerade. 2 700 elever från 157 länder har genomfört sin utbildning på WMU i Malmö. WMU kommer under 2013 att flytta in i nya lokaler i Malmö, vilket kommer möjliggöra en akademisk expansion med fler program och möjlighet att arrangera internationella konferenser inom området.
WMU saknar dock svenskt examenstillstånd eftersom man inte har statstillhörighet och därigenom inte kan ackrediteras som universitet. Den examen WMU utfärdar saknar därför formell giltighet i ett flertal länder och det skapar svårigheter för dess studenter att komma i åtnjutande av sina nationella studiestödssystem eller att delta i Erasmusutbyte. Den kvalitet och akademiska nivå som föreligger på WMU är i högsta grad skälig för att uppfylla de krav som normalt ställs på ett svenskt lärosäte. Problemet föreligger i den svenska lagstiftningens krav på nationell fysisk eller juridisk person som huvudman för lärosätet. Svensk lag behöver därför modifieras för att inkludera internationella institutioner som utbildningsanordnare.