Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna till en nationell grundutbildning på högskolenivå inom psykiatrin.
I dag har kommunerna hand om mycket av den dagliga psykiatrin, vad gäller boende med stöd och sysselsättning. Vad som inte är så känt är det stora utbildningsbehov av anställda som finns i kommunerna, trots de satsningar som gjorts de senaste åren på psykiatrins område.
Inom vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet ges en insikt i arbetet inom psykiatrin. På så sätt kan studenterna senare arbeta som skötare, vårdare eller boendestödjare. Programmet ger däremot ingen fördjupning.
Tidigare fanns en utbildning till mentalskötare. Det går att fortbilda sig som färdigutbildad sjuksköterska. Psykiatrisjuksköterska är en ettårig specialistutbildning. Behandlingsassistent/behandlingspedagog är också en ettårig utbildning som ges på folkhögskolor och yrkeshögskolor.
Sverige behöver en grundutbildning inom psykiatri, vilket därmed blir ett särskilt ämne och yrkesområde, för att bättre förstå och kunna hantera de personer som finns på särskilda boenden, dagcenter eller andra arbetsplatser för personer med psykiska funktionsnedsättningar.
Eftersom kommunernas anställda inom vård och omsorg ofta har svårt att vara borta från sitt arbete på grund av brist på vikarier behövs en nära möjlighet till grundutbildning inom psykiatrin. Oavsett om det är komvux, yrkeshögskolan eller folkhögskolorna som står som anordnare, borde en nationell grundutbildning erbjudas. Den bör även ha möjlighet att erbjuda extra inslag kring lokala och regionala behov, till exempel kunskap inom rättspsykiatri.
För att säkerställa vårdpersonalens kompetens för den många gånger utsatta gruppen personer med psykiska funktionsnedsättningar, och för att ännu bättre förverkliga regeringens intentioner med satsningarna inom den psykiatriska vården, behöver regeringen utreda möjligheten att införa en nationell grundutbildning på högskolenivå inom psykiatrin.