Motion till riksdagen
2012/13:U329
av Anders Andersson m.fl. (KD, FP, MP, C)

Stärkt nordiskt samarbete


KD405

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett fortsatt arbete för att undanröja gränshinder.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Norden som en fullt ut gemensam arbetsmarknad.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en gemensam auktorisation av en utbildning som är godkänd i ett broderland.1

1 Yrkande 3 hänvisat till UbU.

Motivering

Samarbetet i Norden har utvecklats och stärkts och flera gränshinder har hanterats och eliminerats under de senaste åren. Men det återstår fortfarande flera hinder som hämmar utvecklingen. Detta blir mycket tydligt i de geografiska områden där gränspendling är vanlig, särskilt i Öresundsregionen men även vid norska gränsen och i Tornedalen. Regeringen bör öka sin strävan efter fullständig integration. Ett konkret exempel är det så kallade extrajobbsförbudet där en person med inkomster från både Sverige och Danmark riskerar att få betala både svenska och danska arbetsgivaravgifter på den danska lönen.

Arbetslösheten är ett problem i alla de nordiska länderna. Särskilt ungdomsarbetslösheten måste bekämpas med alla tillgängliga medel. Det handlar om att ge våra ungdomar ett fäste på arbetsmarknaden, som en god start i livet. 5–10 procent av de nordiska ungdomarna i åldern 15–24 år saknar utbildning, arbete och arbetsträning. Ambitionen måste vara att Norden ska fungera som en fullt ut gemensam arbetsmarknad.

En viktig grund för att Norden ska kunna fungera som en fullt ut gemensam arbetsmarknad är att en godkänd utbildning i ett land också är godkänd i de andra nordiska länderna. Ett exempel är utbildningen till elektriker, där en isländsk färdigutbildad elektriker inte kan få arbete i Norge om han inte också har minst två års erfarenhet i yrket från Island. Sådana gränshinder finns även inom hälso- och sjukvården. Arbetskraftsbehoven varierar inom olika yrken och mellan länderna och en gemensam auktorisation av yrkesutbildningar skulle bidra till att bättre täcka dessa arbetskraftsbehov.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2012

Anders Andersson (KD)

Anita Brodén (FP)

Jan Lindholm (MP)

Åsa Torstensson (C)