Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om miljöriskerna på Kolahalvön och i Barentsområdet.
Bevakning och åtgärder med anledning av den tickande miljöbomben på Kolahalvön har blivit alltmer begränsade. Frågan om olika typer av kvarlämnade rostande rester av kärnkraftsreaktorer på ryska ubåtar i vår geografiska närhet har inte uppmärksammats tillräckligt. Miljöriskerna som följer med den inledda prospekteringen för utvinning av olja, mineraler och gas i området är betydande.
I november 2011 lämnade Sverige över ordförandeskapet för Barentsrådet till Finland. Då konstaterades att för första gången så har tre stora miljöproblem strukits från listan med totalt 42 så kallade Hot Spots i nordvästra Ryssland. Till exempel så har ett avfallsområde med kvicksilverhaltiga ämnen i Murmansk sanerats. Men det finns alltså 39 ”Hot Spots” kvar i ryska delen av Barents.
Ett exempel är staden Murmansk med ca 310 000 invånare som släpper ut stora mängder orenat avloppsvatten. Problemet med svåra föroreningar av vattnet i Kolafjorden och Barents hav utanför Murmansk i nordvästra Ryssland är dock sakta på väg mot en förbättring. År 2016 ska allt avloppsvatten från Murmansk renas innan det spolas ut i Kolafjorden. Idag renas bara 30 %.
Mochegorsk är en stad där utsläpp från gruvor och smältverk förorenar luft och vatten, men som stolt välkomnar sina besökare med skylten ”Monchegorsk – metallurgistaden”. Staden ligger vackert vid en smal flod som slingrar sig fram i en bred dalgång omgiven av berg. Men alldeles i utkanten av staden finns ett enormt smältverk som släpper ut stora mängder tungmetaller, bly och svaveldioxid.
Företaget Norilsk Nickel är världens största producent av nickel och palladium. Det är också en av världens ledande kopparproducenter och har flera gruvor och smältverk i andra städer på Kolahalvön. Norska miljöorganisationen Bellona har räknat ut att Norilsk Nickels utsläpp av svaveldioxid är fem gånger större än svaveldioxidutsläppen från hela Norges samlade industri. Befolkningen där har enligt Bellonas rapport länge dragits med lung- och hudsjukdomar som tros vara orsakade av utsläppen. Arbetarna drabbas tre gånger oftare av cancer och har en lägre medellivslängd än befolkningen i övrigt.
Det är därför oerhört viktigt att vi fortsätter kämpa för ett säkrare och renare Barents. Därför är det angeläget att regeringen utarbetar en strategi för hur Sverige ska arbeta för att göra Barents både säkrare och renare i framtiden. Detta bör ges regeringen tillkänna.