Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om informationsbidraget till svenska organisationer.
Under senare tid har reglerna för informationsbidraget till svenska organisationer förändrats. Sida har meddelat att enligt de nya reglerna får informationsbidraget enbart användas för att ge fakta och öka kunskapen om bistånd hos svenska folket. Däremot får pengarna inte användas till att öka engagemanget för viktiga utvecklingsfrågor eller leda till agerande för till exempel fattigdomsbekämpning.
Konsekvenserna har i vissa fall förmodligen blivit andra än dem regeringen förväntade sig av det nya regelverket.
För till exempel organisationen Ecpat, som arbetar mot barnsexhandel, innebär de nya reglerna att den inte kan få stöd för att påverka reseföretag och resenärer att agera mot barnsexturism. För att få informationsbidraget godkänt får Ecpat endast öka företagens och resenärernas kunskap om barnsexturism. De får inte med väl underbyggd information och övertygande argumentation påverka så att människor agerar mot barnsexturism. Ur ett barnperspektiv ter sig detta märkligt. Tanken med hela Ecpats arbete är att utsatta barn ska slippa lidande. Att de som inte ägnar sig åt barnsexturism får information om företeelsen stoppar knappast dem som gör det.
Informationsbidraget var tidigare ett av tillgängliga medel för att nå det övergripande målet för svenskt utvecklingssamarbete, nämligen att bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Därför borde de ansökningar om informationsbidrag som kan visa att deras informationsarbete i Sverige har verkan på människors möjligheter att ta sig ur fattigdom prioriteras.
Med det nya systemet finns en stor risk att ansökningar som har lägre ambitioner med informationsarbetet prioriteras medan de som försöker att uppnå verkliga resultat sorteras bort.
Det är också svårt för organisationerna att veta var gränsen dras mellan kunskapsökning och påverkansarbete. Med andra ord, i vilket stadium inspirerar kunskapsökningen till förändrade attityder och agerande och är därmed inte godkänt?
Miljöpartiet menar att informationsbidraget självklart bör ha samma fokus som övrigt bistånd, det vill säga fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter. Det når vi genom att få människor att agera och genom att vi påverkar varandra. Det bör riksdagen ge regeringen tillkänna.