Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska erkänna Al-Anfal-kampanjen som folkmord.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att EU och FN ska erkänna Al-Anfal-kampanjen som folkmord.
”Al-Anfal” var namnet på den folkmordskampanj som Iraks forna Baathregim genomförde i syfte att utrota kurderna i irakiska Kurdistan. Ledare för kampanjen var Saddam Hussein och försvarsministern Ali Hassan Al-Majid, även känd som ”Kemiske Ali”. Al-Anfal pågick mellan 23 februari och 6 september 1988. Totalt dödades 182 000 kurder och över en miljon människor, de flesta kvinnor och barn, sattes på flykt. Al-Anfal bestod även av massdeporteringar av civila. I vissa städer sattes koncentrationsläger upp. Metoderna i Al-Anfal var desamma som användes under Seyfo, det av Sveriges riksdag erkända folkmordet som ägde rum mellan 1914 och 1918. Under Al-Anfal förstördes sammanlagt över 4 000 byar, 2 000 skolor och 27 assyriska kyrkor. 250 kurdiska städer och byar utsattes för kemiska attacker bestående av nerv- och senapsgas. Den mest kända attacken skedde mot staden Halabja den 16 mars 1988. Staden utsattes för den största kemiska attacken i modern tid riktad mot civila och över 5 000 människor dog och 10 000 skadades. Än idag lever många med svåra fysiska och psykiska funktionshinder.
För att Qandilregionen och Mellanöstern ska kunna gå vidare från dessa folkmord måste såren få läkas. Det innebär att folkmorden måste erkännas för vad de verkligen var och att sanningen om vad som skedde måste lyftas upp i dagsljuset.
Mot bakgrund av ovanstående föreslås att Sverige erkänner Al-Anfal-kampanjen i irakiska Kurdistan som folkmord.
Sverige bör också arbeta för att kampanjen erkänns som folkmord av EU och FN.