Riksdagen anvisar anslagen för 2013 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
Sveriges samarbeten med omvärlden ska vila på en grund av ömsesidigt förtroende och gemensamma intressen. Utgiftsområde 5 Internationell samverkan sträcker sig över en stor bredd områden. En del är Sveriges medlemskap i internationella organisationer som FN, Europarådet och OSSE. Dessa anser vi vara viktiga organisationer för att kunna samarbete för fred och säkerhet samt ökad demokrati och mänskliga rättigheter. Ett särskilt ömsesidigt förtroende och gemensamma intressen anser vi existera tillsammans med våra grannländer i Norden. Med dessa länder har vi en lång gemensam historia och våra länder delar dessutom ett intresse av att möta framtida gemensamma utmaningar i vår närhet. Det är därför vår mening att Sveriges samarbeten med de nordiska länderna bör utvecklas, inte enbart vad gäller kulturellt utbyte och liknande utan också vad gäller sådant som framtida säkerhets- och försvarspolitiska utmaningar. Sverigedemokraterna välkomnar därför att samarbetet inom samhällsskydd och beredskap fördjupas, liksom det nordiska försvarspolitiska samarbetet inom Nordefco.
Utöver samarbete kring grundläggande demokratiska principer och mänskliga rättigheter samt det nordiska samarbetet som nämnts ovan bör de generella principerna för internationella samarbeten vara utformade på ett sådant sätt att vi inriktar oss på väsentliga svenska intressen utan att därigenom åta oss ett ansvar för områden som i första hand bör vara det egna landets ansvarsområde. Efter 15 år av svenskt miljö- och demokratistöd till Ryssland anser Sverigedemokraterna att det är dags för en avslutning. Sverigedemokraterna anser även att den typen av jämställdhetsarbete som Sida bedrivit inom ramen för Östersjösamarbetet borde vara ett område som lämpligen faller inom det enskilda landets ansvar. Med anledning av denna förändring i Sveriges utlandssamarbeten gör Sverigedemokraterna en besparing i anslaget för Östersjösamarbete. Ett gott samarbete med Ryssland bör kunna ske genom ett ömsesidigt förtroende och gemensamma intressen istället för att Sverige ska ge bistånd till ett land som inte räknas som ett utvecklingsland, ett s.k. icke ODA-land.