Motion till riksdagen
2012/13:U264
av Gunnar Axén och Finn Bengtsson (M)

Taiwans/Republiken Kinas deltagande i FN


M1799

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sveriges regering inom EU och FN bör verka för att Taiwan/Republiken Kina ska kunna delta i och bidra till FN:s underorganisationer.

Motivering

Taiwan/Republiken Kina är en fullt fungerande demokrati med 23 miljoner invånare (2011). Landet är också en stabil ekonomi med ett omfattande välstånd. Taiwan är även en stor aktör på världshandelsmarknaden och är en världsledande tillverkare av bland annat högteknologiska varor.

Republiken har i dag fullvärdiga diplomatiska förbindelser med över 20 stater, däribland Vatikanen och större länder som Paraguay. Länder som USA har högt utvecklade inofficiella diplomatiska förbindelser med Taiwan. Taiwan har också egna inofficiella diplomatiska kontakter i en rad länder, ofta under beteckningen Taipei Mission. Det finns en egen utrikespolitik, ett eget nationellt försvar och alla politiska och ekonomiska avtal förhandlas med den demokratiskt valda regeringen i huvudstaden Taipei. Utifrån detta och utifrån Taiwans ekonomiska ställning är Taiwan en betydande aktör i såväl handel som diplomati.

Trots sin framträdande roll är Taiwan utestängt från många världsorganisationer. Sedan år 1993 har Taiwan till exempel ansökt om ett deltagande i FN och dess fackorgan varje år men helt utan framgång. Ansökningarna begränsas numera endast till ett fåtal av FN:s fackorgan. Exempelvis är republiken angelägen om ett deltagande i ICAO (International Civil Aviation Organization) samt UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Trots vikten av gränsöverskridande klimatsamarbeten avslogs även den sistnämnda ansökan, fastän republiken enbart ansökt om ett så kallat ”meningsfullt deltagande”, vilket inte ens innebär ett fullvärdigt medlemskap. Avslag på ansökan skedde trots att ett deltagande hade välkomnats av många betydande instanser och nationer, däribland USA, Nya Zeeland, Japan samt EU-kommissionen.

Sedan 1971 utgörs den enda kinesiska representationen i FN i stället av den kommunistiska Folkrepubliken Kina som menar att ön Taiwan ännu inte är en ”befriad” del av Folkrepubliken Kinas territorium. Folkrepubliken Kinas uppfattning ligger till grund för den vanligt förekommande missuppfattningen att den stat som många känner som Taiwan därför utgör någon form av utbrytning från Folkrepubliken Kina. Så är emellertid inte fallet och snarare skulle förhållandet faktiskt kunna beskrivas som det omvända. Taiwan är ett självständigt land och den kommunistiska regeringen i Beijing har aldrig haft kontroll över ön.

Före 1971 var Republiken Kina representerat i FN men genom att Folkrepubliken Kina fick plats i Förenta Nationerna har Taiwans representation och inflytande i FN och dess underorganisationer under beteckningen Republiken Kina/Taiwan blockerats tämligen effektivt av Folkrepubliken Kina.

Att Taiwan inte fullt ut kan delta på lika villkor i FN:s underorganisationer är problematiskt. Detta då samarbete mellan världssamfundets medlemmar krävs för att med kraft kunna arbeta med gränsöverskridande frågor såsom konflikthantering, fredsförebyggande, handel, katastrofinsatser, klimatförändringar, pandemier, organiserad brottslighet, internationell terrorism med mera.

Detta bör ligga till grund för Sveriges utrikespolitiska linje, och vi bör i internationella sammanhang arbeta för att det även skall vara EU:s gemensamma målsättning. Därför bör Sveriges regering i EU och FN verka för att Taiwan/Republiken Kina ska kunna delta i och bidra till FN:s underorganisationer.

Stockholm den 4 oktober 2012

Gunnar Axén (M)

Finn Bengtsson (M)