Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att Sverige fortsätter att bidra till informationsspridning om hiv och aids genom de biståndssatsningar som görs via civilsamhällets organisationer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att öka tillgängligheten till bromsmediciner.
Alla människor har samma absoluta och okränkbara värde, men alla människor har inte samma förutsättningar i livet. Detta är tydligt för de omkring tre miljoner barn som idag lever med hiv eller aids liksom för de 17,5 miljoner barn i världen som har förlorat en eller båda föräldrarna i sjukdomen. Den region i världen som är värst drabbad är Afrika söder om Sahara. Där lever nästan 70 procent av alla människor som drabbats av hiv och aids, och där är aids den vanligaste dödsorsaken. Där är inte hiv och aids enbart en hälsofråga, utan ett hot mot hela länders fortsatta utveckling.
Förutom risken att personligen drabbas är det ett stort problem för barnen att aids håller på att radera ut en hel generation vuxna. När föräldrar, lärare och sjukvårdspersonal försvinner riskerar hela samhällen att kollapsa. I länder som är hårt drabbade dör fler lärare av sjukdomen än vad som utexamineras från universiteten. Det drabbar givetvis skolbarnen och hela utbildningssystemet. Majoriteten av de barn som förlorar sina föräldrar på grund av aids är inte själva smittade, men utan föräldrarnas skydd riskerar de att utsättas för risker som gör att de själva smittas. Både familjens ekonomi och barnens psykiska välbefinnande försämras allvarligt.
Orsakerna till aidskatastrofen i fattiga länder är flera till antalet, men en betydande faktor är dålig kunskap om hur hiv och aids smittar. Problemet är dels att sex är ett tabubelagt ämne, dels att myndigheterna inte vill tala öppet om hiv och aids och dels att det är svårt att nå ut med information. Många förnekar fortfarande existensen av hiv och aids, och det saknas ofta möjlighet att hiv-testa sig. Unaids beräknar att nio av tio hiv-positiva i Afrika söder om Sahara inte vet om att de är smittade.
Överföring av hiv från mamma till barn kan ske under graviditet, förlossning eller när barnet ammas. När en hivpositiv kvinna blir gravid är risken att viruset överförs till barnet 35 procent om inga åtgärder vidtas. När kvinnan får vård och medicinsk behandling reduceras risken till mindre än två procent. Av de barn som smittas av mamman dör hälften innan tvåårsdagen. Sjukdomsförloppet till följd av hiv och aids är särskilt aggressivt hos barn. Få barn har tillgång till bromsmediciner och vanliga sjukdomar som lunginflammation, diarré och malaria leder ofta till döden. De bromsmediciner som finns når oftast inte fram till de delar av världen som bäst behöver dem. Bromsmedicinerna är dyra och svåra att få tag på, men barn som får rätt medicin i tid har mycket goda chanser att leva länge och utvecklas normalt.
I Sverige och många andra rika länder har spridningen av hiv sjunkit och tillgången till bromsmediciner avsevärt förlängt aidssjukas liv. Den positiva utvecklingen är ett resultat av att allmänheten genom information gjorts medveten om hur hiv smittar och om hur man kan skydda sig. Men även om situationen ser ganska hoppfull ut i vår del av världen råder den totala motsatsen i världens fattigaste länder. Viktigt är därför att Sverige fortsätter att stödja de organisationer som verkar för att öka tillgängligheten till bromsmediciner och arbetar för informationsspridning om hiv och aids. Hiv och aids har fått katastrofala följder för miljontals barn, och insatserna genom svenskt bistånd i kampen mot sjukdomen måste fortsätta.