Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör erkänna Palestina och verka för FN-medlemskap.
I september 2011 utropade sig Palestina som en självständig stat och ansökte om medlemskap i FN. Dessvärre blev det inte mer än en ansökan eftersom USA hotade med att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet. Konsekvensen blev att säkerhetsrådet inte ens tog upp frågan till omröstning.
Sverige stödde inte palestiniernas strävan att få ett FN-medlemskap och har fortfarande inte erkänt Palestina. Det är till och med så illa att Sverige i oktober förra året röstade nej till Palestinas ansökan om medlemskap i FN-organet Unesco.
Lyckligtvis var det bara en minoritet länder som röstade nej till Unescomedlemskapet; Palestinas ansökan gick igenom trots Sveriges motstånd. 14 länder röstade mot, 107 länder röstade för och 52 stycken lade ner sina röster.
Det är inte svårt att förstå varför Palestina försöker få ett erkännande från FN. Israel blockerar fredsprocessen genom nya bosättningar, i strid med gällande FN-resolutioner, och genom nya kränkningar av palestinier på ockuperad mark. Fredsprocessen står och stampar och ockupationen fortsätter medan Israel tar över mer och mer av palestiniernas land.
Det palestinska folket behöver hopp för att kunna leva vidare och se framåt. FN-medlemskap för Palestina skulle vara ett viktigt symboliskt steg och visa omvärldens stöd för strävandet mot en egen suverän stat och för fred.
Mycket talar för att palestinierna, efter misslyckandet i säkerhetsrådet, nu i stället kommer att skicka sin ansökan om FN-medlemskap till generalförsamlingen. Här finns, till skillnad från i säkerhetsrådet, ingen möjlighet för enskilda länder att blockera ansökan. Röstar en majoritet av FN:s medlemsstater för ansökan så kommer det också att bli FN:s beslut. Det kommer i så fall inte att bli ett fullvärdigt FN-medlemskap, däremot en förstärkt observatörsstatus. Men detta vore ett viktigt erkännande för palestinierna och ett steg på vägen mot självständighet och frihet.