Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att förbättra infrastrukturen i Blekinge.
Det är mycket angeläget att de planer som finns för att rusta upp och bygga om i väg- och järnvägsnätet i och runt Blekinge förverkligas. Blekinges möjligheter att förbättra tillväxten i länet och samtidigt öka Sveriges handel och förbindelserna med de expanderande länderna på andra sidan Östersjön är beroende av detta. Det är i högsta grad ett nationellt intresse på grund av Blekinges geografiska läge.
Marknadskrafterna har etablerat transportleder som binder samman Sverige med Baltikum, Polen, Ryssland m.fl. länder. Men tillfarterna på såväl järnväg som väg till Blekinge och dess hamnar har en så pass dålig standard att det begränsar möjligheterna för en positiv tillväxt av både Östersjöhandeln och det blekingska näringslivet.
I regeringens infrastrukturproposition och hamnutredningen poängteras Blekinges växande roll som internationell transportnod. Utöver transittrafiken måste det regionala näringslivets behov av ökad tillgänglighet till sina marknader och kunder tillgodoses. I en tid av drastiska förändringar på arbetsmarknaden kan även behovet av arbetspendling öka, vilket också kräver ökade satsningar på kollektivtrafiken. Därför är det av största vikt att ett antal hinder och flaskhalsar i länets infrastruktur undanröjs.
Tvärleden har stor betydelse för Blekinge och dess industri. Ombyggnad av etappen Vilshult–Skälmerhult är klar sedan något år och sträckan mellan Osby och Markaryd har också nyligen invigts. Den tunga trafiken genom Lönsboda centrum är ett problem som kvarstår och som nu kommer att växa. Den resterande delen i Blekinge län med förbifarten söder om Lönsboda i Skåne län måste därför göras i närtid.
Fordonsindustrin i Olofström är helt beroende av järnvägen för sina transporter. Volvo i Olofström har Sveriges största torrhamn, 120 000 containrar transporteras per år med 14 dagliga godståg mellan Olofström och Göteborg. Flaskhalsen i transportkedjan är den undermåliga järnvägen mellan Olofström och Älmhult. En upprustning och elektrifiering av denna sträcka kan vara avgörande för företagens framtid.
En utbyggd sydostlänk från Olofström till Blekinge kustbana där anslutning finns till Karlshamns hamn kommer att innebära kraftigt utökade möjligheter för näringslivet att utvecklas med en miljömässigt hållbar inriktning på transporterna till Centraleuropa, Baltikum, Ryssland och Kina. Denna länk kan avlasta godstransporter över Skåne och kan utnyttjas av exportföretag i hela Sverige. Enligt ledande personer på Ikea i Sverige ”är Sydostlänken det enskilt viktigaste infrastrukturobjektet för Ikea i Sverige”. Volvos transportbehov öster ut ökar också med nya fabriker i bl.a. Ryssland och Kina. Det är viktigt att den pågående järnvägsutredningen för hela Sydostlänken, som Trafikverket driver, sker skyndsamt så att projektet finns med i åtgärdsplaneringen 2013 för att kunna genomföras innan 2025 som Trafikverket föreslår i det förslag till kapacitetshöjande åtgärder som man har lämnat till regeringen. Att Sydostlänken kan förverkligas inom rimlig tid har mycket stor betydelse för näringslivet utanför storstadsregionerna.
E22 genom Blekinge intar en särställning. Det finns ingen alternativ väg att välja i öst–västlig riktning genom bandstaden Blekinge, där det som längst är någon mil mellan tätorterna. Trafiksituationen där all lokaltrafik ska samsas med regional- och transittrafik har resulterat i att vägen är starkt hastighetsbegränsad. Ny motorväg Sölve–Stensnäs är under byggnation och E22 Lösen–Jämjö ligger för genomförande i slutet av den nuvarande planperioden; det är önskvärt att den i en revidering av planen flyttas fram i närtid. Däremot saknas det pengar till byggstart av sträckan Björketorp–Nättraby, vilket är angeläget att prioritera.
Möjligheterna att pendla till arbete och studier mellan länen är av stor vikt och i det lite längre pendlandet utgör tågtrafiken stommen. Västra Blekinge delar arbetsmarknadsområde med Skåne/Kristianstad och bra förbindelser till Öresundsregionen, som utgör motorn i södra Sveriges tillväxt, är av väsentlig betydelse för länets utveckling. De flaskhalsar som återfinns på järnvägen mellan Hässleholm och Kristianstad liksom på Blekinge kustbana innebär att tätare och ökat resande inte är möjligt.