Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samordning av infrastrukturprojekt.
Regeringen har i sin budget gjort omfattande infrastruktursatsningar som kommer att genomföras under de närmaste decennierna. Det handlar bland annat om ny järnväg, bredband, elnät och vägar. Projekten är efterlängtade och i många fall nödvändiga för att rusta Sverige inför framtiden. Att projekten behöver genomföras är utom tvivel, men ibland kan utförandet inkräkta väl mycket på markägare och andra intressenter.
Svenska kraftnäts nybyggnationer för att klara ny vindkraft och överföringskapacitet i hela landet är ett sådant exempel. Ledningarna är nödvändiga, men processen kring hur de ska dras har rört upp känslor på många håll. Nya ledningsdragningar sker ständigt, och det är svårt för markägare och andra intressenter att hänga med i svängarna. Frustrationen blir också stor när samordningen mellan stora projektörer av infrastruktur inte talar med varandra om potentiella sträckningar och samordningsvinster.
Det finns tydliga exempel på hur stora kraftledningar skulle kunna grävas ned i samband med vägbyggen precis som bredband ofta grävs ned. Det hela skulle medföra enklare underhåll i form av ökad tillgänglighet. Systemet i sig skulle därför bli mindre sårbart. Det skulle också bli bättre för markägarna eftersom en betydligt mindre yta måste tas i anspråk av staten genom expropriation.
Regeringen borde därför uppmana stora myndigheter, verk och bolag i statens ägo, exempelvis Trafikverket och Svenska kraftnät, att i högre grad samordna sina planer för att uppnå samordningsvinster, inte bara för staten utan för markägare och samhället i stort.