Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insatser för ökad trafiksäkerhet för cyklister.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell informationskampanj.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om styrstångsfylleri.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om trafikhuvudmännens ansvar för att skapa säkrare förutsättningar för cykling.
Cykling innebär både en klimatsmart form av transport och ett sätt att förbättra folkhälsan. Cykeln minskar trafikträngsel i städer, påverkar luftkvaliteten positivt och bidrar till ökad folkhälsa. Men det finns även risker med cykling och ett viktigt mål bör vara att öka säkerheten för cyklister.
Var tredje person som skadats mycket allvarligt i trafiken under 2010 var cyklist. Huvudskador är vanligast (48 %) men även nyckelbens- och handledsfrakturer förekommer ofta. Ungefär en tredjedel av samtliga inskrivna trafikanter på sjukhus är cyklister. Majoriteten av alla som skadas allvarligt, skadas i singelolyckor (över 70 %). Därefter kommer kollision med motorfordon.
Det behövs åtgärder för att förebygga olyckor och tillbud vad gäller cyklismen. En cykelinfrastruktur med bra underhåll och med en beläggning av god standard liksom förutsägbarhet för framkomligheten är grundläggande för säkerheten.
Dålig beläggning på cykelbanor/vägar och brister i underhåll är orsak till olyckor såsom fall och vurpor. Det bör finnas en tydlig nationell målsättning i att centrala cykelstråk ska ha hårdgjord yta (asfalt eller liknande). Ansvariga statliga verk har en viktig roll i att bevaka hur cykelstråk underhålls och utvecklas. Myndigheter såsom Trafikverket, Transportstyrelsen, Boverket och Naturvårdsverket har olika roller i utvecklingen av förutsättningarna för cykling. Därför finns det behov av nationella beslut som tar ett helhetsgrepp på det som riksdag och regering kan påverka.
Trafikverket bör se till att alla vägar som tidigare haft, eller som bör ha, goda cykelmöjligheter nu tillförsäkras cykelväg eller motsvarande för att skapa en trygg och säker cykelmiljö.
Trafikregler påverkar både säkerhet och flödet i trafiken. Stopplikten vid rödljus bör ses över. Redan idag finns det exempel på andra länder där cyklister kan svänga höger vid rödljus. Det borde vara möjligt för cyklister att svänga höger vid rött om trafikflödet medger detta. Reglerna vad gäller skyldighet att använda cykelbana om sådan finns bör ses över. Ibland finns skäl till att kunna välja vägbana istället. Det som bör avgöra valet av cykelbana eller väg är faktorer såsom fart, säkerhet och framkomlighet. Därmed behöver regelverket ses över i syfte att möjliggöra detta val. Dessa insatser för ökad trafiksäkerhet för cyklister bör ges regeringen tillkänna.
Cyklingens villkor och säkerhet borde göras än mer tillgängligt genom en nationell informationskampanj om cykling. En informationskampanj förutsätter ett nationellt uppdrag genom att frågan berör nationella, regionala och lokala förutsättningar med många olika ansvariga myndigheter och beslutsorgan. Kunskapen om trafikregler, väjningsregler och säkerhet borde spridas för att genom ökad kunskap förebygga olyckor och tillbud. Vikten av att använda hjälm har en självklar del i en sådan kampanj liksom effekter av alkoholintag kontra cykling. Behovet av en nationell informationskampanj bör ges regeringen tillkänna.
Flertalet undersökningar under de senaste åren har påtalat styrstångsfylleri som orsak till olyckor. Styrstångsfylleri innebär en ökad olycksrisk för cyklister. En berusad cyklist är mer benägen att ta risker i trafiken och har sämre balans och reaktionstid än en nykter cyklist. Det behövs informationsinsatser för att tydliggöra riskerna med alkohol och cykling. Behovet av informationsåtgärder mot styrstångsfylleri bör ges regeringen tillkänna.
Det är av stor vikt att arbetet med att skapa goda förutsättningar fortsätter. Regeringen har prioriterat åtgärder för ökad cykling men det är viktigt att vidta ytterligare åtgärder för att öka cyklingens positiva effekter på miljö, folkhälsa, transporter och utveckling av besöksnäringen.