Idag kan inte cyklister ta sig till Öland utan att betala avgifter trots att det sedan 40 år finns en bro till ön. Cykeltrafik är förbjuden på Ölandsbron och en gratisbuss som tidigare tagit cyklister över bron är indragen. Detta rimmar illa med våra nationella och lokala miljömål om en klimatsmartare framtid. En cykelbana på Ölandsbron eller en avgiftsfri cykelbuss eller färja över till Öland är en viktig pusselbit för att öka cyklingen på Öland.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att cyklister ska kunna ta sig över Kalmarsund utan kostnad.
I september 2012 togs första spadtaget för cykelleden ”Fyr till Fyr” på Öland. Detta är en välkommen och viktig satsning för Öland. Öland, med sitt världsarv och sin rika kulturhistoria, är en angelägenhet för hela Sverige. Tillgängligheten till Öland är viktig för alla som vill ta del av de rika miljöerna och landskapet och för att ön ska kunna nyttjas till fullo som en rekreationsplats för turister från hela världen. Som ett led i de nationella miljö- och hälsomålen och för upplevelseturismen satsas nu 27,5 miljoner kronor på en nationell cykelled på Öland. Cykelprojektet ”Fyr till fyr” som initierats av Anne Wilks (MP) finansieras med medel från EU, Trafikverket, Regionförbundet och Ölands kommunalförbund.
Tyvärr kan inte cyklister i dagsläget nå ön utan att betala avgifter. Detta trots att det sedan 1972 finns en bro till ön. Fram till 1995 var det möjlig att cykla på Ölandsbron, men på grund av den ständigt ökande biltrafiken förbjöd då Trafikverket cykeltrafik på bron och byggde om cykelbanan till körfält för bilarna.
Till att börja med kompenserade Trafikverket cyklisterna med en gratis cykelbuss där cyklister enkelt kunde transportera sig mellan brofästena utan avgift. Men 2009 drogs gratisbussen in, och i dag går kringliggande kommuner ihop med lokal aktör i en cykelfärja som tar ut motsvarande kollektivtrafiktaxa att ta sig över sundet för cyklisten. Färjan är en förträfflig turistsatsning men självklart motsvarar den inte den frekvens av cyklister som fanns när den fria cykelbussen fanns. 20 000–30 000 cyklister tog sig över bron med gratisbussen och endast 5 700 fanns kvar när bussen avgiftsbelades. När färjan tillkom steg antalet cyklister något igen, men avgifterna har ändå fått förödande konsekvenser för cyklingen till Öland.
Detta går tvärs emot våra nationella miljö- och hälsomål. Sannolikt har både pendlare och turister bytt cykeln mot bilen och därmed rör de sig mindre och bidrar till ökade koldioxidutsläpp. Det strider även mot Trafikverkets övergripande transportpolitiska mål som numera även inkluderar folkhälsa. Man har prioriterat bort en liten och enkel insats som gav stort mervärde för både turister, invånare och miljö.
Trafikverket går även mot sin egen fyrstegsprincip där steg två klart fastställer att man bör bevara åtgärder som ger effektivare utnyttjande av befintlig infrastruktur och befintliga fordon, genom att inte låta cyklister nyttja överfarten. På flera andra ställen sköter Trafikverket överfarter för såväl cyklar som bilar med färjetrafik utan att ta ut avgift, men på Ölandsbron har man infört cykeltull genom att först avgiftsbelägga cykelbussen och sedan hänvisa till ännu dyrare båtöverfart.
Vi anser att möjligheterna att cykla inte får tas bort när Trafikverket bygger två-plus-ett-vägar. Cyklister får inte missgynnas utan måste kunna ta sig kostnadsfritt över Kalmarsund, antingen genom att tillåtas cykla på bron eller genom att få åka gratis på buss eller båt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.