Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en avyttring av Trafikverket ICT ska undvikas.
Hösten 2011 beslutades att Trafikverket skulle pröva om en samlad utkontraktering av verkets it-tjänster skulle göras till en privat leverantör. Detta gjordes genom en RFI som resulterade i att 16 företag visade intresse att överta verksamheten och infrastrukturen.
År 2010 gjordes en utredning under ledning av Åke Hedén med anledning av Trafikverket ICT:s roll och uppgift (SOU 2010:82). I utredningens resultat framgår det tydligt hur central och viktig denna infrastruktur är för staten och för bredbandsmarknaden.
Stomnätet i Trafikverket ICT är en omfattande nationell fiberinfrastruktur som är 13 000 km lång och löper i huvudsak längs järnvägen. Den är en avgörande faktor för att säkerställa samhället säkerhet, kunna effektivisera statens it-drift, att säkerställa likvärdig konkurrens och öppenhet på bredbandsmarknaden samt kraftfullt bidra till att realisera digitaliseringens möjligheter i den digitala andan.
Infrastrukturen har en tydlig uppgift att stödja samhällsnyttan, och om den fortsätter vara i statlig ägo kan den vara en pådrivande faktor för fortsatt utbyggnad av ultrasnabba bredbandstjänster i både mark och luft.
Öppenhet och operatörsneutralitet garanteras av att infrastrukturen drivs i offentlig regi, på samma sätt som vägar och järnvägen. Staten säkrar att det finns en infrastruktur som binder samman landet och inte är knuten till någon enskild operatör. Fiberinfrastrukturen binder samman 125 stadsnät i landet. Trafikverkets it-infrastruktur och stadsnät bildar en sammanhängande operatörsneutral infrastruktur i offentlig ägo. Detta möjliggör en konkurrens på lika villkor, och den bidrar till den mångfald av aktörer som vi har inom bredbandsindustrin i Sverige. Den säkerställer också att Sverige kan ha internationellt sett låga priser på bredband.