Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör analysera effekterna av den nya kollektivtrafiklagen och i den mån det behövs återkomma med förslag som säkerställer att offentliga aktörer inte bedriver skattesubventionerad verksamhet som äventyrar fri konkurrens på fungerande marknader.
Den nya kollektivtrafiklagen trädde i kraft den 1 januari 2012. Syftet med lagen var att öka utbudet av kollektivtrafik där fler resealternativ ska stimulera till mer kollektivresande.
Det har nu kommit till min kännedom att Stockholms Lokaltrafik (SL) har beslutat att införa pendeltågstrafik till Arlanda i direkt konkurrens med de privata aktörer som bedriver tåg- resp busstrafik mellan Stockholms City och Arlanda Flygplats. Att det uppstår konkurrens mellan olika aktörer och olika färdsätt är i grunden positivt, och något som landets resenärer i förlängningen tjänar på.
Men i underlaget till SL:s beslut att införa pendeltågstrafik till Arlanda framstår det som tydligt att nivåerna på biljettpriserna inte är satta utifrån vad resetrafiken kostar, utan är satta utifrån en rimlighetsnivå för att framstå som konkurrensmässiga jämfört med de konkurrerande privata aktörerna. Men andra ord har SL beslutat om en skattesubventionerad prismodell i syfte att överta marknadsandelar från de privata aktörerna.
Att på detta sätt använda skattemedel för att erhålla konkurrensfördelar på en idag fungerande fri marknad står i direkt konflikt med andemeningen i den nya kollektivtrafiklagen. Det är också troligt att SL, genom sin till mer än hälften skattefinansierade verksamhet, omfattas av reglerna om konkurrensbegränsande verksamhet i Konkurrenslagen. Genom att skattesubventionera biljetter på en fungerande marknad skapar man en snedvriden och orättvis konkurrens, och riskerar att konkurrera ut de privata alternativen som driver sin verksamhet utifrån rent kommersiella villkor.