Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att garantera en långsiktigt hållbar färjetrafik mellan Gotland och fastlandet.
Båttrafiken mellan Gotland och fastlandet regleras genom upphandling mellan staten och en operatör, för närvarande Destination Gotland. Avtalet omfattar person- och godstrafik och sträcker sig fram till 2017.
För sin utveckling och fortlevnad är Gotland med sitt ö-läge helt beroende av goda båtförbindelser till och från övriga Sverige. Näringslivet som till stor del utgörs av turism, jordbruks- och livsmedelsindustrin och småföretagsamhet står och faller med en pålitlig och bra utbyggd färjetrafik. Företag, skolor och andra organisationer har byggt upp olika former av nätverk och handelsutbyten, eftersom det hittills har gått bra att åka upp över dagen och att anpassa leveranser till det befintliga logistiksystemet på fastlandet. Investeringsviljan hänger samman med garantier om förutsägbara och bra båtförbindelser. Även människors vilja att bosätta sig på ön hänger intimt samman med möjligheterna att kunna förflytta sig mellan Gotland och fastlandet. Dessa förbindelser måste finnas till rimliga priser samt med en bra turtäthet.
Under senare tid har trafiken utvecklats till en nivå som upplevs tillfredsställande av de boende på Gotland, även om synpunkter finns på kostnadsutvecklingen. Priset på en vuxenbiljett för en gotlänning har höjts med 53 procent mellan åren 2008 och 2012. För godset har priserna under samma period ökat med 26 procent.
Inför en kommande upphandling för perioden från år 2017 har dock villkoren för trafiken ifrågasatts, vilket skapar stor oro i det gotländska samhället samt hos andra som är beroende av goda kommunikationer mellan Gotland och fastlandet. Detta är omständigheter som drastiskt försämrar möjligheterna för Gotland att utvecklas genom att skapa ett bra näringsklimat och en god livsmiljö. Tillförlitliga och långsiktigt säkra kommunikationer till rimliga priser är en väsentlig förutsättning för all utveckling på Gotland. Fungerande transporter till Gotland är en investering som leder till minskade kostnader för arbetslöshet och akuta regionalpolitiska utryckningar. För att få fungerande gods- och persontransporter är det också viktigt att behålla en tvåhamnslösning.
Dagens Gotlandsfärjor har en stor miljö- och klimatpåverkan. Båttrafiken måste energieffektiviseras. Användningen av bunkerolja måste minskas och det behövs en omställning från fossilbränslen till förnybara bränslen.
Miljöpartiet har flera förslag för en omställning av sjöfarten, bland annat införande av en NOx-fond enligt norsk modell och att införandet av tonnageskatt kombineras med en omställningsfond för klimat och miljö (dessa förslag presenteras i motionen Tunga transporter). Miljöpartiet vill även rikta anslaget för energiforskning till forskning om alternativa drivmedel för bland annat sjöfarten.
Ett sätt att minska utsläpp och biljettpriser är att köra några båtar långsammare. Det är dock viktigt att det även fortsättningsvis finns ett basutbud av snabbare båtar.