Motion till riksdagen
2012/13:T264
av Jasenko Omanovic och Ingemar Nilsson (S)

Arbetsmiljön för vägarbetare


S5058

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetsmiljön för vägarbetare.

Motivering

Vägnätet i Sverige måste kontinuerligt underhållas och förbättras för att skapa en bra standard med hög framkomlighet och förbättrad trafiksäkerhet. Riksdagen har antagit en nollvision för vägtrafiken, vilket innebär att ingen ska dö eller skadas för livet i trafiken. Det är ett av de viktigaste målen som ska tas i beaktande vid utbyggnad och upprustning av vägnät.

Samtidigt som säkerheten för trafikanterna har höjts, har flera försämringar skett när det gäller säkerheten för vägarbetarna. Antalet olyckor vid vägarbetsplatser ökade med 20 procent mellan åren 2003 och 2009 på Vägverkets vägarbetsplatser. På övriga vägar fördubblades antalet olyckor.

Anledningen till olyckorna är att bilisterna struntar i hastighetsbegränsningarna och visar dålig hänsyn när de passerar vägarbetsplatser. Detta drabbar även trafikanterna. Trafikverket har studerat trafikolyckor vid vägarbetsplatser mellan 2003 och 2009. Under den perioden inträffade 1 723 trafikolyckor vid olika typer av vägarbeten i Sverige med 31 döda. Men brister i underlaget gör att den verkliga siffran troligtvis är betydligt högre.

Den viktigaste åtgärden för att minska incidenter och olyckor vid vägarbeten är att förmå bilister att sänka hastigheten. Man har utvecklat olika metoder för att åstadkomma detta, men de används sällan. Dessutom är det ofta bara en rekommenderad fartbegränsning vid ombyggnad av vägar.

Vidare är vägarbetarnas säkerhet en del av den kostnad, som entreprenören ska lägga in i upphandlingen. Därmed blir säkerheten för vägarbetare en kostnadspost som ska anpassas så att den inte hotar entreprenörens möjlighet att vinna upphandlingen. Det är angeläget att byggherren tar större ansvar för vägarbetarnas säkerhet i upphandlingarna och att större krav ska ställas på entreprenörer i detta sammanhang.

Fackförbundet SEKO genomförde i samarbete med Trafikverket och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond ett projekt kring hastighetsnedsättande metoder förbi vägarbetsplatser år 2010. Vid sammanlagt 20 utbildningstillfällen under 2011 och 2012 deltog över 560 deltagare, men i de flesta fallen uteblev tyvärr entreprenörerna och Trafikverket.

Vid dessa tillfällen framkom att man i Holland har utvecklat en modell, som innebär att vägarbetare inte får befinna sig på vägen förrän vägen är avstängd. I Holland har detta inte bara lett till att säkerheten för vägarbetarna och trafikanterna har hög nivå. Det har även lett till en teknisk utveckling där vägarbetarna kan utföra märkning och utplacering av hastighetsnedsättande hinder utan att behöva beträda vägen. Skulle vi här genomföra en liknande lagstiftning skulle det stimulera teknisk utveckling även i Sverige.

För att öka säkerheten för vägarbetare och bilister vid vägarbetsplatser är det också angeläget med högre straffsanktioner vid trafikförseelse och att fordonsägare från annat land vid trafikförseelse på vägarbetsplats före fortsatt färd ska betala det föreläggande man fått.

Stockholm den 2 oktober 2012

Jasenko Omanovic (S)

Ingemar Nilsson (S)