Motion till riksdagen
2012/13:T258
av Elisabeth Björnsdotter Rahm och Gunilla Nordgren (M)

Nationell utbildning för blåljuskörning


M1297

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till en nationell utbildning för blåljuskörning.

Motivering

Den 11 september 2012 vann ambulanssjukvården i Västerbotten årets prehospitala pris för sin unika utryckningsförarutbildning.1 Bakom det prehospitala priset står Falck ambulans, tidningen Dagens Medicin samt fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet. Utbildningen syftar till att göra brådskande ambulanstransporter säkrare genom kunskap och övningar i bland annat omkörningar och anpassad hastighet. Det sker cirka 9 000 ambulansutryckningar varje år enbart i Västerbotten och ett snabbt och professionellt ingripande kan i många fall vara livsavgörande.

I just Västerbotten har man försett ambulanserna med särskilda mätinstrument och kameror som registrerar händelseförloppet under en utryckning. Detta material kan sedan utvärderas och resultera i feedback till berörd personal så att deras insatser blir bättre för varje utryckning.

Under perioden 2003–2005 studerade Kunskapscentrum Katastrofmedicin vid Umeå universitet ambulansolyckor vid ett försäkringsbolag. Av de 16 olyckor med personskador som uppdagades var det i 80 procent av fallen ambulansföraren som vållade olyckan. Liknande problematik återfinns även inom annan blåljuskörning.

16 olyckor kan tyckas låta lite under en tvåårsperiod men måste ses som ett misslyckande för en bransch vars hantverk är just trygghet. Särskilt med tanke på de långtgående möjligheter till förebyggande arbete som står till vårt förfogande.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett nationellt problem och det ser likadant ut i hela landet. Behovet av säkerhet vid blåljuskörning är lika stort i Skåne som i Västerbotten.

Det är dessutom viktigt att komma ihåg att en ambulansförare aldrig har rätten att neka en körning. Ambulansen måste, och ska, alltid rycka ut för att hjälpa nödställda. Men då ökar också kraven på politiker och ledning att tillhandahålla god utbildning och säker utrustning. Rätt kompetens kan vara skillnaden mellan liv och död där såväl patientens som ambulanspersonalens egen säkerhet står på spel.

Stockholm den 26 september 2012

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Gunilla Nordgren (M)


[1]

http://www.vll.se/default.aspx?id=61017.