Motion till riksdagen
2012/13:T247
av Ann-Kristine Johansson m.fl. (S)

Det samhälleliga ansvaret för infrastruktur


S5004

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för infrastrukturinvesteringar i Värmland.

Motivering

Människors möjlighet att uppfylla sina egna drömmar och visioner måste bli verklighet. Vi måste själva ange färdriktningen och målen som vi vill uppnå i livet. Politiken skall ge människor verktyg för att nå sina utsatta mål. Drömmen om en utbildning eller jobb känns tyvärr allt mer avlägsen för allt fler. Arbetslösheten har blivit högre och utbildningsplatserna färre. Människors frihet har begränsats då politiken misslyckats att utveckla moderna verktyg för framtiden.

Människor är tänkande varelser och de inser att det offentliga, näringsliv och forskning måste samarbeta för att de nya jobben skall komma. Världen utvecklas i en rasande takt och Sverige måste följa med i det internationella tempot för att inte riskera människors frihet. Framtidens arbeten kommer genom nya företag, nya idéer och innovationer. Det är genom mer samarbete vi bygger vårt land starkare, modernare och friare.

Människor möjlighet att resa, komma i tid till anställningsinterjuver, skolan eller till sitt arbete har blivit en allt större utmaning när det offentliga har misslyckats med att rusta oss för framtiden. Järnvägen är inte längre världsledande utan har hamnat på efterkälken då politiken valt att ensidigt sänka skatter. Det är genom en hållbar utveckling inom it och traditionell infrastruktur som vi binder samman landet. Det samhälleliga ansvaret för infrastruktur och it-investeringar är något som vi måste fokusera på.

Vi kan konstatera att enligt Trafikverkets prognoser kommer antalet sträckor med kapacitetsproblem, i stråken Stockholm–Oslo och Karlstad–Göteborg, att öka under innevarande planeringsperiod (2010–2021). Ser man till Trafikverkets prognoser för 2025 kommer situationen att ytterligare förvärras. Tillgänglighetsbrist eller kapacitetsbrist för såväl person- som godstrafik kommer att uppstå.

Vi anser att exempelvis trafiksäkerhet och tillgänglighetsmål (regionförstoring) inte får ”tappas bort”. Det värmländska vägnätet håller låg standard och uppfyller inte rimligt ställda krav på tillgänglighet och trafiksäkerhet. Ur näringslivssynpunkt riskerar bärighetsproblem och låg standard på länets riksvägar bli begränsande för utvecklingen. Stockholm–Oslo är central för pendlingen även på vägsidan. Kollektivtrafikpendlingen är viktig för såväl företagens arbetskraftsförsörjning som miljöskäl.

Vi måste ta vara på möjligheten att med trafikslagsövergripande föra över gods från landsväg/järnväg till sjöfart Vänersjöfarten kan därmed bidra till att klara klimatmålen.

Inland Water Ways, IWW är en absolut förutsättning för att kunna avlasta övriga trafikslag. Idag körs enbart bulk på Vänern. Ska Vänern kunna ta containers i framtiden är IWW en nödvändighet.

Tillgängligheten till supersnabbt bredband/fiber är en förutsättning för att Värmland ska kunna vara konkurrenskraftigt i framtiden. Det finns i dag stora vita fläckar i Sverige och på flera håll i landet får enskilda och grannar tillsammans lösa och bekosta en dyr framdragning av anslutningsmöjligheter för att få tillgång till internet. Vi vill understryka att det måste finnas ett tydligt samhällsansvar där marknadskrafterna inte räcker till; det är därför viktigt att se över stödet till bredbandsutbyggnaden. Satsningarna måste fortsätta för att säkerställa tillgången till en it-infrastruktur med hög hastighet för privatpersoner, företag och offentliga förvaltningar i hela landet.

Stockholm den 1 oktober 2012

Ann-Kristine Johansson (S)

Berit Högman (S)

Gunilla Svantorp (S)

Jonas Gunnarsson (S)