Motion till riksdagen
2012/13:So6
av Per Ramhorn (SD)

med anledning av skr. 2012/13:33 Riksrevisionens rapport om statens försäljningar av apotek


SD276

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om granskningen av företag som tillverkar läkemedel och som har fått tillstånd för detaljhandel.

Motivering

För Sverigedemokraterna är det av största vikt att vi kan säkerställa kvalitet, tillgänglighet och effektiviteten bland de apotekskedjor som i dag har etablerats. För att detta ska vara möjligt ligger en stor del av arbetet på redovisningen av försäljningen samt även en utvärdering av hur direktiven har genomförts och om målen för försäljning har uppnåtts. Vid Riksrevisionens granskning har det uppkommit tveksamheter när det gäller redovisningen och styrningen från regeringen vid genomförandet av försäljning.

Att få in nya aktörer och öka tillgängligheten till apotek i Sverige är givetvis en fördel. Detta har inneburit att flera har fått möjligheter att få tillgång till läkemedel på nya orter och också att öppettiderna har förbättrat effektiviteten i samhället. Detta vidhåller Sverigedemokraterna som en viktig förutsättning för att öka medvetandet hos medborgarna samt även konkurrensen hos de olika företagskedjorna.

Som man kan se i dag finns det ett antal olika apotekskedjor, exempelvis kan man lyfta upp Medstop som en i ledet, Medstop som ägs till 100 procent av ett riskkapitalbolag som även äger till 100 procent ett läkemedelsföretag. Här har regeringen negligerat att ett riskkapitalbolag där rättsläget kan vara oklart – då samma ägare både tillverkar och säljer läkemedel, vilket strider mot de direktiv som Läkemedelsverket fått ansvar för – har fått möjligheten att etablera sig på den svenska apoteksmarknaden. Detta anser vi inte bara vara oroväckande utan även unikt då detta direkt strider mot de direktiv som utredaren tog fram i sin utredning och även något som regering och riksdag ställde sig bakom. Vi har alltså i dag inte bara ett företag, utan tre (Medstop, Apoteket Hjärtat och Kronans Droghandel) företag, som utgör en stor del av apoteksmarknaden, som bedriver yrkesmässig tillverkning av läkemedel och mellanprodukter samtidigt som de bedriver detaljhandel.

För Sverigedemokraterna ska det understrykas att vi ser en stor vikt i att tillgänglighet till våra apotek ska finnas kvar, att staten på ett effektivt och säkert sätt ska möjliggöra för samhället att ha ett egenbestämmande över vilka läkemedel och vilka apotek det väljer. Men vi är väldigt tveksamma till hur denna försäljning har gått till och till varför ingen förändring har gjorts när det gäller företag som både tillverkar och säljer läkemedel, då regeringen är medveten om problemen som existerar. Utöver Medstop finns det som sagt även två till uppmärksammade riskkapitalbolag som tillverkar och säljer läkemedel och vi har ännu inte sett att någon åtgärd gjorts i dagsläget.

Att rapporteringen anses vara bristfällig om hur försäljningarna genomförts är självklart, då detta inte kommit fram i redovisningen. Att sen inte ta till sig eller engagera sig i de förslag som Riksrevisionen delar med sig av är anmärkningsvärt och även om regeringen anser sig genomfört och rapporterat på en korrekt sätt finns det alltid rum för förbättringar i alla led. Sverigedemokraterna har ännu inte sett något förslag till förändring i regelverket, vilket innebär att det finns luckor och att dessa öppnar upp för kryphål för vissa företag. Vi anser att regeringen snarast möjligt ska inkomma med ett förslag på förbättring kring regelverk och direktiven till Läkemedelsverket som fått ansvaret för tillstånd inom detaljhandeln.

Utöver de tveksamma försäljningarna så anser Sverigedemokraterna att apoteksförsäljningen har lett till en ökad tillgänglighet, vilket även i sig leder till att tillgången på läkemedel även ökar för de olika apoteken runt om i Sverige. Vid flera tillfällen har det kommit fram att alla öppenvårdsapotek inte kan ge läkemedel inom 24 timmar. Det är därför väldigt viktigt att införa krav på lager inom dessa öppenvårdsapotek, där det sätts en minimigräns för att säkerställa att alla medborgare får den hjälp och det läkemedel som de behöver, oavsett vart de går. Sverigedemokraterna anser att det inte finns några argument som går emot att ställa krav på apoteksmarknaden.

Om vi ska komma bort från monopolsituationen måste detta införas. Som en början anser vi att regeringen ska återkomma med förslag på nya direktiv till apotek som etableras om att läkemedel ska ges inom 24 timmar som en medicinsk garanti.

Stockholm den 20 november 2012

Per Ramhorn (SD)