Motion till riksdagen
2012/13:So567
av Anne Marie Brodén (M)

Införandet av vårdval inom psykiatrin


M1742

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa vårdval inom psykiatrin.

Motivering

Lagen om valfrihetssystem (LOV) infördes 2009 och innehåller regler för vad som gäller för kommuner och landsting som vill införa valfrihetssystem inom bland annat vård och omsorg. Lagen har möjliggjort många nya inriktningar för människor att välja mellan olika välfärdsverksamheter. I kommunerna har både hemtjänst och äldreboenden utvecklats och i mycket högre grad anpassats efter människors individuella behov och önskemål. Inom sjukvården har införandet av vårdval inneburit fler vårdcentraler, bättre tillgänglighet och nöjdare patienter.

Nu går man vidare med vårdval plus i bl.a. Halland och Stockholm, vilket innebär att fler olika specialister inom sjukvården omfattas av vårdvalet. En utredning är tillsatt av regeringen för att undersöka hur man ska gå vidare med det nationella vårdvalet och vilka områden som ska vara med. Det är mycket viktigt att även psykiatrin kommer med.

Införandet av vårdval i psykiatrin skulle kunna ge människor större möjlighet till eget inflytande och kan på det sättet stärka självbestämmandet och underlätta tillfrisknandet och rehabilitering. Det skulle även kunna innebära fler mottagningar och på så sätt minska köer och väntetider inom psykiatrin. För att fler patienter ska kunna få den möjligheten krävs att landstingen och regionerna inför vårdval även inom psykiatrin.

Sedan LOV infördes har ungefär 240 nya vårdcentraler öppnat i Sverige. Även inom psykiatrin behövs det ökad tillgång till duktiga specialister och ökad patientmakt. Förhoppningsvis skulle ett vårdval inom psykiatrin innebära positiv utveckling och ökat intresse för att arbeta inom psykiatrin i likhet med det vi ser inom primärvårdens område. Men den största vinsten är att ett valfrihetssystem inom psykiatrin skulle kunna öka tillgängligheten inom psykiatrin och på så sätt minska det svåra lidande som psykisk sjukdom medför för många.

Därför är det viktigt att införa vårdval även inom psykiatrin och att alla patienter i hela landet ges möjlighet till eget inflytande. Om inte, begränsar man en av demokratins grundläggande stenar – valfrihet!

Stockholm den 4 oktober 2012

Anne Marie Brodén (M)