Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att rekommendera Statens folkhälsoinstitut att ta fram en nationell handlingsplan om arbetet med kulturens betydelse för folkhälsan.
Evidensbaserade forskningsrapporter berörande anknytningen mellan folkhälsa och kultur visar uppenbara resultat. Vår hälsa påverkas positivt av kultur. Många människor upplever stress i dagens arbetsliv och på hemmaplan. Därför kan många uppleva psykisk ohälsa. Betydelsen av kultur både för den allmänna folkhälsan och i vården blir allt mer uppmärksammat inom den medicinska vetenskapen. Till exempel kan konsten inbjuda till samtal eller verka lugnande i en stressande miljö.
Detta tillsammans med den forskning som finns stärker därmed övertygelsen om att kultur ska kunna ses som ett förebyggande folkhälsoarbete. Många sjukhus och andra inom vården möjliggör redan idag kulturen att ta plats och samtidigt påverka patienternas hälsa.
Folkhälsoinstitutets grunduppgifter är att vara ett nationellt kunskapscentrum för verksamma metoder och strategier, att utvärdera folkhälsopolitiken och undersöka hur de olika alternativen påverkar folkhälsan i praktiken.
Det är viktigt att göra människor medvetna om kulturens betydelse för hälsan, och informera om att kulturen kan användas som ett rehabiliteringsalternativ till de traditionella behandlingarna när de inte gett önskat resultat.
Jag vill att regeringen uppmärksammar den kunskap som finns i dag inom området kultur och hälsa. Det är viktigt att lyfta fram den evidensbaserade forskningen bl.a genom att regeringen rekommenderar Statens folkhälsoinstitut som nationellt kunskapscentrum inom folkhälsoområdet att ta fram en nationell handlingsplan inom området folkhälsa och kultur.