Motion till riksdagen
2012/13:So511
av Shadiye Heydari och Mattias Jonsson (S)

En samlad politik mot övervikt


S32182

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en samlad politik mot övervikt.

Motivering

Svenskar blir allt mer överviktiga och feta. Vi tillhör ännu inte de länder som har störst problem med övervikt och fetma men ökningstakten är oroande. Enligt OECD har andelen feta i Sverige ökat från 6 procent till 11 procent av befolkningen de senaste 20 åren. Vi följer ett liknande utvecklingsmönster som USA med skillnaden att vi tidsmässigt ligger 20–30 år efter. USA har den högsta andelen feta (34 procent) av den vuxna befolkningen i världen.

Det som är mest oroande är att andelen barn och unga med övervikt och fetma har ökat kraftigt. I Sverige var 19,5 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna överviktiga förra året. Dessa barn och unga kommer att bli en överviktig och fet vuxengeneration om 10–20 år.

Förutom att övervikt bland barn och unga kan medföra problem med sjukdom och mobbning, så visar studier att man även får sämre betyg i skolan. Som vuxna får överviktiga och feta mindre kvalificerade arbeten och lägre lön än normalviktiga, samtidigt som de är mer sjuka och har kortare livslängd.

Fetma och övervikt leder till många följdsjukdomar som t ex diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, infertilitet, cancer och psykiska besvär. Allt talar för att övervikts- och fetmarelaterade sjukdomar kommer att ta en allt större del av sjukvårdens resurser i framtiden.

Men detta är inte enbart en sjukvårdsfråga. Det handlar även om folkhälsa och ekonomi. I Sverige har vi hög skatt på tobak för att det är skadligt. Med samma argumentation borde vi ha hög skatt på läsk. Enligt fetmaforskare Claude Marcus, professor vid Karolinska sjukhuset, är läsk en starkt bidragande faktor till övervikt hos barn och unga.

Det är fortfarande möjligt att hejda utvecklingen men då behövs en sammanhållen politik på området. Detta är en nationell angelägenhet och frågan måste prioriteras politiskt. En utredning i syfte att arbeta fram ett övergripande politikområde är angelägen. I utredningen ska alla aspekter belysas, från folkhälsa till hur ett skattesystem främjar mindre övervikt och fetma.

Stockholm den 2 oktober 2012

Shadiye Heydari (S)

Mattias Jonsson (S)