Motion till riksdagen
2012/13:So495
av Solveig Zander (C)

Inför ett oberoende ombud för barn vid rättstvister


C475

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att förordna ett eget barnombud samt ett juridiskt biträde med specialistkompetens.

Motivering

I lag 2012/13:10 om stärkt stöd och skydd för barn och unga som far illa saknas en mycket viktig del och det är rätten för barnet att ha ett eget oberoende ombud. Lagen fastslår barnrättsperspektivet som innebär att barnet ska få framföra sina åsikter. Kan barnet av någon anledning inte göra det själv ska barnets åsikter klarläggas på annat sätt. En tydlig klar ställning till att barnets åsikter är viktiga. Dessutom finns i lagen klarläggande om socialnämndens ansvar vilket bland annat innebär att det ska utses en socialsekreterare som ska besöka barnet när de placerats. Syftet är att förebygga, upptäcka och åtgärda eventuella fel och brister. Kvalitet, kompetens och säkerhet i socialtjänstens arbeta ska helt klart ökas och barnet ska få ett eget juridiskt biträde. Viktigt i detta sammanhang är att det juridiska biträdet är specialistutbildad, kunnig på barnbeteende och de speciella förutsättningar som råder vid exempelvis vårdnadstvister och omhändertaganden.

Alla nya åtgärder är givetvis i rätt riktning, men vågar barnet säga hur det egentligen är när de vet att allt som sägs ska journalföras? Journalen kan ju dessutom vårdnadshavarna, föräldrarna, ta del av. En socialsekreterare har också en kollegial lojalitetskonflikt. Den som gör utredningen är socialsekreterare och har kontakt med föräldrarna. Den som arbetar med familjehemmet, utreder deras lämplighet, är också socialsekreterare.

Vill man från samhällets sida att barnet har rätt att tala, förmedla sin åsikt, då måste man löpa linan ut och tillsätta en oberoende person som följer barnet ända tills det inte längre är placerat eller föremål för delaktighet i utredning. Det behövs en enkel väg för barn att nå ut och signalera när allt inte står rätt till, och med en oberoende kontaktperson är chansen större att missförhållanden avslöjas tidigt.

Ett oberoende barnombud är viktigt då det skulle skilja ombudsrollen från socialtjänstens myndighetsutövning. Det barnombud som här åsyftas ska förordnas så fort en utredning påbörjas och följa barnet genom utredning, rättegång, vid placering och tills ärendet är avslutat.

Med hänvisning till ovanstående framgår att det till lag 2012/13:10 bör tillfogas att det juridiska biträdet ska ha specialistkompetens i barnbeteende samt att det måste tillsättas ett eget oberoende ombud till barnet.

Stockholm den 1 oktober 2012

Solveig Zander (C)