Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över 8 kap. 7 § alkohollagen i syfte att tillåta provsmakning av egenproducerade alkoholhaltiga drycker vid tillverkningsstället även då dryckens råvaror har producerats annorstädes.
Den 1 januari 2011 trädde den nya alkohollagen i kraft och därmed en rad förbättringar jämfört med tidigare lagstiftning. Bland annat moderniserades flera av serveringsbestämmelserna. Nu är det exempelvis möjligt för ett företag som bedriver cateringverksamhet att få stadigvarande serveringstillstånd. Vidare är det nu tillåtet att arrangera mässor med provsmakning av alkoholhaltiga drycker samt att erbjuda provsmakning av egenproducerade alkoholhaltiga drycker vid tillverkningsstället.
Möjligheten att erbjuda provsmakning vid tillverkningsstället gäller dock endast en mycket liten grupp producenter.
Den nu gällande lagstiftningen tycks ensidigt vara anpassad efter de förutsättningar som gäller för vinproducenter, där druvorna från den egna gården utgör råvaran för den egna vinproduktionen. I 8 kap. 7 § alkohollagen står att läsa att Den som tillverkar alkoholdrycker från råvaror som produceras på den egna gården och som har ett stadigvarande serveringstillstånd har rätt att, efter anmälan till kommunen, vid tillverkningsstället erbjuda provsmakning av de egenproducerade dryckerna. Om sådant tillstånd saknas, får tillverkaren erbjuda provsmakning av egentillverkade alkoholdrycker vid tillverkningsstället efter särskilt tillstånd för provsmakning. Lagstiftningens strikta krav om att råvarorna måste produceras på den egna gården omöjliggör för t.ex. praktiskt taget Sveriges alla mikrobryggerier att erbjuda provsmakning med stöd av ovan lagrum då dessa i regel köper in alla sina råvaror. Reglerna bör därför ändras för att möjliggöra för fler producenter att vid sitt tillverkningsställe erbjuda provsmakning och därigenom kunna bredda och utveckla sin verksamhet.
I Sverige finns ett växande intresse för mat och dryck i allmänhet, och för mathantverk och för lokalproducerade produkter i synnerhet. Alkoholhaltiga drycker utgör inget undantag vilket inte minst Systembolagets försäljningsstatistik vittnar om. Försäljningen av lokala drycker ökade med hela 113 procent 2011 jämfört med 2012 och trenden håller i sig. Under första halvåret 2012 ökade försäljningen av lokala drycker med 61 procent jämfört med samma period 2011. Många lokala dryckesentreprenörer vill dock inte enbart producera och sälja en dryck av hög kvalité utan också slå mynt av det växande intresset genom att utveckla turism- och upplevelseverksamhet. Det kan exempelvis handla om att erbjuda guidning i det egna bryggeriet eller att erbjuda kurser i whiskykunskap. Samtidigt drömmer självfallet många entreprenörer också om att få erbjuda sina gäster, efter en rundvisning, möjligheten till provsmakning. Detta sätter dock den nuvarande lagstiftningen stopp för och hindrar därmed utvecklingen av en allt viktigare näring i Sverige.
Genom en smärre förändring av 8 kap. 7 § alkohollagen, i enlighet med motionens intentioner, skulle Sveriges allt fler lokala producenter av öl, whiskey och andra alkoholhaltiga drycker ges bättre förutsättningar att utveckla sin verksamhet. Därigenom skulle också Sveriges attraktionskraft som turismland kunna stärkas.