Motion till riksdagen
2012/13:So449
av Anna Steele (FP)

Apoteksvård vid småkrämpor


FP860

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra för apotek att behandla småkrämpor som ett komplement till primärvården.

Motivering

Många primärvårdsmottagningar och privata vårdcentraler är hårt belastade, och det kan vara svårt att få en tid samma dag som man ringer. Inte så sällan är de problem som patienten söker hjälp för av en art som skulle kunna avhjälpas av en utbildad farmaceut på ett apotek.

I Storbritannien har detta prövats med stor framgång, det kallas där ”minor ailment scheme” eller ”behandling av småkrämpor”, och har lett till en omfattande avlastning för allmänpraktiserande läkare och primärvård.

Exempel på krämpor, men inte en fullständig lista, som faller under det här begreppet i Storbritannien är: Eksem, akne, hosta, förkylning, halsont, skrubbsår, enklare skärsår, förstoppning, hemorrojder, allergi, hösnuva, huvudvärk, ryggvärk, värk i öronen, matsmältningsproblem, diarré, PMS, vårtor.

Helt avgörande för att behandling av dessa enklare krämpor skall få ges är att den utförs av en legitimerad farmaceut, alternativt givetvis en läkare anställd på apoteket. Apotek som auktoriseras att lämna dessa tjänster måste föra reviderbara noteringar om vilken individ med legitimation som har gett vilken behandling till vilken individ.

I Storbritannien fungerar ”minor ailment scheme” som så att man går till sin allmänläkare och får kostnadsfritt ett särskilt kort som berättigar till 10 besökstillfällen gällande småkrämpor. Så snart dessa 10 utnyttjats kan man få ett nytt kort. I Sverige har vi istället en mindre avgift i samband med primärvårdsbesöken, och vi har också sedan länge ett system med personnummer vilket Storbritannien inte har.

Sannolikt skulle det bästa i Sverige vara att besöket på apoteket kräver identitetskontroll samt betalning på liknande vis som vid primärvårdsbesöket. Det bör poängteras att en utformning där apoteken är berättigade till en viss ersättning per besök inte nödvändigtvis behöver kopplas med att en tvingande avgift fastställs. Med fri prissättning för apoteken kan istället en mer varierad konkurrens tillåtas, och man kan tänka sig både apotek som tar högre ersättning (för att de ger extra kringtjänster, eller finns i glesbygd, eller har anställt läkare för att ge denna vård) alternativt väldigt lågt pris (för att de vill få marknadsandelar).

Stockholm den 4 oktober 2012

Anna Steele (FP)