Motion till riksdagen
2012/13:So440
av Ann-Britt Åsebol och Johan Johansson (M)

Valfrihet i vården


M1675

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om valfrihet i vården.

Motivering

Obligatoriskt vårdval infördes i Sverige den 1 januari 2010. Tanken med systemet var att det skulle utformas så att alla utförare behandlades lika. Invånarnas val av till exempel husläkarmottagning fick inte begränsas till ett visst geografiskt område inom ett landsting och ersättningen skulle följa den enskildes val av utförare. Det grundläggande syftet med reformen var att stärka patienternas valfrihet, stimulera mångfald och flytta makten från landstinget till patienterna.

Idag kan patienterna skriva sig hos en husläkarmottagning på två sätt, genom aktiv eller passiv listning. En aktiv listning innebär att patienten själv väljer vårdcentral inom sitt landsting. Det kan vara en privat eller landstingsdriven mottagning. Genom att öppna för fler aktörer inom vården skapas en ökad konkurrensutsättning. Det ger en positiv stimulans som leder till mer utvecklad verksamhet, bättre service, bättre ekonomi och mer upplevd kundnytta vilket ligger i linje med reformen.

En passiv listning innebär istället att landstinget anvisar dig till en vårdcentral som ligger i din geografiska närhet. I Konkurrensverkets utvärdering av vårdvalet år 2010 har man uppmärksammat att man att i exempelvis Dalarna och Norrbotten enbart har hänvisat passiv listning till vårdenheter som drivs av landstinget. Det gör att privata aktörer inte kan konkurrera på lika villkor när landstingets egen verksamhet har förtur i vårdvalssystemet.

Konkurrens ska ske på lika villkor för all offentligt finansierad primärvård. Vi föreslår därför att regeringen ska verka för att aktiv listning införs som enda system inom vårdvalet och därmed bidra till att makten flyttas från landstingen till patienterna.

Stockholm den 28 september 2012

Ann-Britt Åsebol (M)

Johan Johansson (M)