Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om prövning av läkares förskrivningsrätt av receptbelagda läkemedel.
Dagens lagstiftning medger att en legitimerad läkare fortsätter ha förskrivningsrätt för receptbelagda recept långt efter det att läkaren slutat arbeta eller arbetar inom ett helt annat område – förskrivningsrätten är således livslång.
Det finns möjlighet för Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan) att dra in förskrivningsrätten. Men det förutsätter uppenbart missbruk och framför allt att missbruket upptäcks och då kan skadan redan vara skedd.
Inom flera andra yrken krävs specifik utbildning, kompetens och ofta även en licens.
Det kan röra sig om piloter, fastighetsmäklare, ekonomiska rådgivare inom bankväsendet m.fl.
Om personer inom dessa yrken inte är aktiva inom yrket dras rätten/licensen in – ofta redan efter ett par år. Anledningen är, att det inom yrket krävs att personen följer med i utvecklingen och i förändring av lagstiftningen m.m.
Människor som är i behov av läkarvård ska kunna känna sig säkra på att läkaren innehar adekvat och modern kompetens inom området. Inom sjukvården och inom läkemedelsbranschen sker – precis som inom många andra områden – en snabb och kontinuerlig utveckling av nya läkemedel och behandlingsmetoder.
Ur patientsäkerhetssynpunkt bör lagstiftningen ses över och förskrivningsrätten jämställas med de olika former av licenskrav som finns inom flera andra yrkesområden.
Förskrivningsrätten av läkemedel bör bli föremål för prövning för de läkare som inte längre arbetar inom området eller som slutat arbeta.
Detta bör ges regeringen till känna.