Motion till riksdagen
2012/13:So383
av Monica Green m.fl. (S)

Drogförebyggande arbete


S32185

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om drogförebyggande arbete.

Motivering

Andra droger än alkohol har fått fäste bland ungdomar. Olika narkotikapreparat har en stor spridning genom försäljning via internet men också vi kontakter. Kamrattrycket kan bli mycket stort för unga som får erbjudande att testa knark på fester med argumenten att det är roligt, häftigt, ofarligt och tufft. Men naturligtvis kan det få förfärliga följder och ett beroende som är mycket svårt att ta sig ur, med misär och brottslighet som följd.

Det behövs en systematisk och långsiktig satsning på förebyggande insatser för barn och ungdomar. Idrottsrörelsen, föreningslivet och ungdomsgårdar ute i landet gör mycket, men det behövs en helhetsbild och en ansats från samhällets sida för att ännu tydligare stötta alla goda exempel och sprida dem till andra kommuner. Föreningslivet behöver få ytterligare stöd, utbildning och en uppmaning att jobba brett för att nå ungdomar i riskzonen.

Det är betydligt effektivare att stötta barn och unga i förebyggande generella åtgärder än att senare skicka barn på ungdomsvårdsskolor och ungdomshem. För att minska drickande och användning av narkotika är de lokala insatserna viktiga. Med lokalt arbete minskar konsumtionen och ungdomar får stöttning genom sociala kontaktnät av kamrater, föräldrar, ledare med flera. Det långsiktiga förebyggande arbetet är ur ett samhällsperspektiv relativt billigt i förhållande till akuta, dyrbara och krisartade insatser.

Naturligtvis behövs en mängd olika ansatser för att klara arbetet mot droger. Det behövs trygga vuxna, kvalité i en förskola som har moderna öppettider, en skola där alla blir sedda och hörda, bra fritidshem, fritidsgårdar och fritidsaktiviteter, för att nämna några exempel.

Men även övergripande informationsinsatser behövs för att upplysa barn och ungdomar om vad som kan hända om drogerna breder ut sig, vilka följder det får fysiskt, psykiskt och socialt. Informationen ska spridas via internet, sociala medier, i skolan och i föreningslivet.

Stockholm den 1 oktober 2012

Monica Green (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)

Carina Ohlsson (S)

Christina Zedell (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Kerstin Haglö (S)

Marie Nordén (S)

Åsa Lindestam (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)