Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska verka för en väl fungerande äldreomsorg så att även anhöriga till äldre ska kunna arbeta.
Sverige får fler och fler äldre som uppnår allt högre åldrar. Denna utveckling har löpt parallellt med att platserna inom den offentligt finansierade äldreomsorgen har minskat och att antalet anställda blivit färre. Många av våra äldre bor hemma och klarar sig själva, men bristen på äldreomsorgsplatser gör att fler med stora hjälpbehov också tvingas bo hemma längre.
Enligt en rapport från Kommunal är det nästan en tredjedel av de hemmaboende äldre som får hjälp av en dotter. Detta har medfört att omkring 100 000 personer, oftast kvinnor, har gått ner i arbetstid eller lämnar arbetslivet för att vårda en anhörig. Äldreomsorgen har därmed blivit en viktig jämställdhetsfråga.
För att kvinnor och män ska ha samma möjlighet att arbeta och försörja sig måste vi ha en äldreomsorg av hög kvalitet som erbjuder de äldre den hjälp de behöver. Det är en förutsättning för att de anhöriga ska kunna gå till jobbet och känna sig trygga med att ens föräldrar har det bra. Att fler förvärvsarbetar är samtidigt bra för samhällsekonomin, det genererar fler skatteintäkter och bidrar till att finansiera ökade satsningar på välfärd.