Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rehabilitering till häst.
Alla känner till och pratar om att det är viktigt med fysisk aktivitet inom folkhälsoarbetet – även för funktionshindrade. Med ridterapi är det en unik möjlighet för den som inte kan gå, inte springa eller har orienteringsproblem. Vi ser det därför nödvändigt att bredda tillgången till fysisk aktivitet till dem som har störst behov och särskilda svårigheter att utöva fysiska aktiviteter.
Hästar har använts i rehabilitering och habilitering under flera decennier med mycket goda resultat. Det började i slutet av 1950-talet när några sjukgymnaster insåg att ridning var ett bra sätt att rehabilitera barn som råkat ut för olyckor och vuxna patienter med neurologiska skador. Mellan människa och häst finns sedan årtusenden tillbaka ett speciellt förhållande som kan användas i terapeutiskt syfte. Hästunderstödd terapi, ofta benämnd ridterapi, är medicinsk behandling med hjälp av hästen och dess rörelser. Djurkontakt har dokumenterat hälsofrämjande effekter. Kontakt med hästar i form av hästunderstödd terapi kan påverka individens förmågor på det fysiska, sociala, psykologiska och pedagogiska planet.
När det gäller ridterapi kan flera förmågor påverkas på ett unikt sätt eftersom personen befinner sig placerad på en varm hästrygg under rörelse. Balansen förbättras, gångförmågan blir bättre, muskelspänningar släpper, spasticitet minskar, upplevd smärta minskar, mage och rygg stärks, kroppsuppfattningen förbättras m.m.
Ridterapi i det svenska systemet är en samhällsekonomisk vinst, för att minska riskerna och kostnaderna för sekundära sjukdomar för den som har en funktionsnedsättning genom att bredda rehabiliterings- och aktivitetsarenan för funktionshindrade, ett självklart komplement till dagens rehab och friskvård.
Med hästen som verktyg och med rörelser som överförs till ryttaren spelar inte funktionsnedsättningen alltid så stor roll. Att delta i en meningsfull aktivitet tillsammans med andra i liknande situation är även det en hälsofrämjande faktor. Om deltagarna kan ingår även skötsel av hästen inför och efter ridningen, vilket ger ytterligare träningseffekter.
Jag skulle vilja att ridterapi blev en allmän förmån inom högkostnadsskyddet. Terapeutisk ridterapi för den som behöver det.