Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra barnkonventionen till svensk lag.
Sverige var år 1990 ett av de första länderna i världen att ratificera FN:s konvention om barns rättigheter. Under 22 år har barns ställning i Sverige stärkts och många viktiga förbättringar har blivit verklighet. Men trots att Sverige förbundit sig att följa barnkonventionen finns det brister i både lagstiftning och praxis. FN:s barnrättskommitté som granskar hur stater följer barnkonventionen har flera gånger kritiserat Sverige, så även i deras senaste granskning.
Vägen att gå via transformering var säkert det rätta när arbetet påbörjades, men nu behöver Sverige ta ett nytt steg i arbetet för barns rättigheter. Det är dags att inkorporera barnkonventionen i svensk lagstiftning och därmed göra den till svensk lag.
Norge gjorde detta för snart tio år sedan och har sedan parallellt fortsatt att anpassa landets lagar till konventionen. En utvärdering år 2009 av norsk lag och praxis i förhållande till barnkonventionen visar att barns rättigheter har stärkts på en rad punkter och att barnkonventionen tas på större allvar och kan användas som rättskälla.
Med barnkonventionen som lag skulle många barns situation förbättras, inte minst inom asylprocessen, socialtjänstlagen och barns rätt till utbildning. En förändrad lagstiftning skulle också tvinga hela vuxenvärlden att lära sig om barnens rättigheter samt ge barnen en tydligare röst i alla frågor som berör dem. Om barnkonventionen blir svensk lag, skulle det innebära att det enskilda barnets rättssäkerhet stärks och att barnets bästa kommer i främsta rummet på ett tydligare sätt än idag. Det är dags att ta steget nu och göra barnkonventionen till svensk lag.