Motion till riksdagen
2012/13:So345
av Monica Green m.fl. (S)

Rädda apoteket i Karlsborg


S32190

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att ha kvar apoteket i Karlsborg.

Motivering

Avregleringen av Apoteket har lett till sämre tillgång på receptbelagda mediciner och höjda priser på både receptbelagda läkemedel och sidoprodukter. Däremot har apoteken blivit affärer för plåster och olika typer av hudkrämer.

Det har blivit fler apotek efter avregleringen, men det är inte i glesbefolkade områden och områden med mindre köpstarka invånare som de nya apoteken tillkommit. Istället är de koncentrerade till tätbebyggda områden. Även i storstäderna ser man en koncentration i stadskärnorna och flera nya apotek i samma köpcentrum.

Flera apotek utanför städerna hotas nu av nedläggning på grund av olönsamhet och regeringen har utlovat extra stöd till apotek i glesbygden. Tidigare behövdes inga extra stöd till apotek i glesbygden, det klarade Apoteket inom sin egen verksamhet. Detta är ännu ett exempel på att avregleringen inte har fått avsedd effekt. Nu finns apoteket i Karlsborg på listan av apotek som riskerar nedläggning och vi förutsätter att det kommer att finnas stöd för att apoteket ska finnas kvar även i framtiden.

En annan konsekvens av avregleringen är att det har blivit fler små apotek, som har ett begränsat sortiment – inte minst saknas många receptbelagda mediciner. Detta är hittills det största problemet med avregleringen: äldre och sjuka människor kan få gå runt till flera olika apotek innan de får tag i alla sina mediciner. Apoteken kan inte ens tipsa om andra apotek där medicinen kan finnas, av konkurrensskäl. Många reumatiker och astmatiker tvingas gå till 6–7 apotek innan de får ihop sina läkemedel.

En utvärdering visar att före avregleringen gick 2 av 100 kunder hem utan medicin, efter avregleringen är den siffran uppe i 5 av 100. Och det gäller inte bara ovanliga mediciner som tar slut eller inte finns i lager.

Ett problem är upphandlingsreglerna där företag vinner upphandlingar på grund av att de har lägst pris, men det finns inget krav på att leverera varan ens under en månad. Konsekvensen blir att många mediciner tar slut, utan att det finns någon backup-lösning. Patienter kan då tvingas vara utan rätt medicin i veckor eller månader och i åtskilliga fall finns inget likvärdigt alternativ att ta till under väntetiden. Cirka 40 läkemedel i månaden tar slut.

Svenska folkets förtroende för apoteket har sjunkit sedan avregleringen. Många upplever också att personalen har blivit sämre på att ge råd om receptbelagda läkemedel.

Stockholm den 27 september 2012

Monica Green (S)

Carina Ohlsson (S)

Patrik Björck (S)

Urban Ahlin (S)