Motion till riksdagen
2012/13:So319
av Lars-Axel Nordell (KD)

Värdighetsgaranti i hälso- och sjukvården


KD712

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten till en värdighetsgaranti inom hälso- och sjukvården.

Motivering

Regeringen har infört en nationell värdighetsgaranti för den kommunala äldreomsorgen. Den innebär att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande och så långt som möjligt kunna få välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges. Dessutom har primärkommunerna fått befogenheter att lämna ekonomisk kompensation till enskild person i de fall kommunen inte inom viss tid eller på ett visst sätt lyckats tillhandahålla biståndet.

Motsvarande bör även införas för patienter inom hälso- och sjukvården. En värdighetsgaranti inom den landstingskommunala hälso- och sjukvården skulle kunna handla om ett värdigt och respektfullt bemötande, att vården kan leva upp till rimliga förväntningar samt att även sjukvården skulle få befogenheter att lämna ekonomisk kompensation till en patient om vårdgivaren inte lyckats leva upp till sina åtaganden.

Redan i dag finns det landsting som lämnar ekonomisk kompensation till enskilda personer om en operation i ett sent skede ställs in och skjuts fram till ett senare tillfälle och patienten skickas hem från sjukhuset. En sådan kompensation borde vara en självklarhet i alla landsting.

Även orimligt lång väntetid vid ett planerat besök eller en planerad behandling borde ingå i värdighetsgarantin, liksom om man inte får en ordinarie vårdplats på sjukhuset utan vårdas i en sjukhuskorridor eller ett sköljrum. Det här bör kunna vara grund för någon form av kompensation från landstingets sida.

Det finns också behov av ett mer konsekvent medvetet och respektfullt förhållningssätt som kan betyda mycket för patientens trygghet och välbefinnande. Automatiska remissbekräftelser som går ut till såväl patient som remisskrivande läkare borde vara en självklarhet i alla landsting och på alla kliniker. Det skulle lätta bördan och oron samtidigt som det skulle öka tryggheten för många patienter om de snabbt får besked om att sjukhuset har mottagit remissen. En sådan bekräftelse skulle också kunna ange eventuell väntetid samt kontaktuppgifter så att patienten har någon att vända sig till om det finns frågor. Det finns tekniska lösningar för detta som de flesta sjukhus och kliniker i dag inte använder sig av.

Det är inte ovanligt att patienter får vänta i flera veckor innan de får besked om provsvar trots att sjukvården haft tillgång till svaren en längre tid. Det skulle stilla mycket oro och ängslan för många patienter och för närstående om de utan onödig fördröjning får sina provsvar.

Det händer också att patienter får besked om elakartad diagnos på annat sätt än vid ett personligt möte på sjukhuset, där det finns professionell personal att tillgå för hjälp och stöd. Det är ovärdigt och helt förkastligt att lämna besked till en patient om elakartad diagnos via telefon, e-post eller brev.

Patienter ska bemötas med värdighet när de söker vård. Regeringen bör därför utreda möjligheten att införa en värdighetsgaranti i hälso- och sjukvården.

Stockholm den 3 oktober 2012

Lars-Axel Nordell (KD)