Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården.
Kuratorernas arbete inom hälso- och sjukvården förkortar många gånger människors sjukdomsperioder, vilket innebär att personer snabbare kan komma tillbaka till arbete efter en sjukdomsperiod. Kuratorn fungerar ofta som en länk mellan hälso- och sjukvården, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. De har också i många fall samarbete med kommunernas socialtjänst. Den ökande psykosociala ohälsan i samhället gör att kuratorns kompetens inom hälso- och sjukvården blir allt viktigare. Olika undersökningar visar att andelen patienter som söker primärvård för just psykosociala problem står för en stor del av besöken hos doktorn. Vi vet att ungefär en tredjedel av primärvårdens patienter lider av depressioner, ångest eller andra besvär som orsakas av psykosociala skäl. Det kan handla om stress, livskriser eller ett missbruk. Inom hälso- och sjukvården är kuratorn den enda yrkesgruppen som har utbildats i hur det offentliga systemet är uppbyggt, lagar och regelsystem och dessutom har en teoretisk grund i ämnet social arbete. Kuratorernas kompetens är absolut nödvändig för att tillvarata och erbjuda patient och anhöriga en professionell behandling. En legitimation är en garanti för att personalen har en viss kunskapsnivå och är ett bevis på att den som har legitimation också står under tillsyn. Missköter man sig kan legitimationen dras in. Beställare och många chefer anställer därför hellre legitimerad personal för att bedriva psykosocialt arbete än socionomer som faktiskt är specialutbildade för den uppgiften. Det innebär att denna kompetens riskerar att försvinna ur hälso- och sjukvården. Det drabbar framförallt patienter och anhöriga men innebär också en mer ineffektiv sjukvård.
En överväldigande del av kuratorerna inom hälso- och sjukvården har socionomexamen. De har kompetens både inom socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Ungefär 80 procent har dessutom akademiska påfyllnadsutbildningar. Utbildningens längd, möjligheter till forskning och vetenskaplig förankring överensstämmer med de krav på legitimation som ställs på övriga legitimerade yrkesgrupper som finns inom hälso- och sjukvården.
Den psykosociala kompetensen inom hälso- och sjukvården är viktig och måste värnas.
Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.