Motion till riksdagen
2012/13:So281
av Stefan Caplan (M)

Journalföring för sjukvårdspersonal som ingriper på fritiden


M1316

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av vad som gäller i fråga om journalföring för sjukvårdspersonal som ingriper på fritiden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att inte klassa ideellt första-hjälpen-arbete som journalföringspliktigt.

Motivering

Otydligheter råder kring dokumentationsplikten för legitimerad sjukvårdspersonal som arbetar ideellt på fritiden. Riksdagens utredningstjänst meddelar att man inte kan uttala sig i frågan om legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i samband med ingripanden på fritiden är skyldiga att föra patientjournal. Svårigheten säger man är att bedöma om legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som griper in i en nödsituation under fritiden kan anses utföra hälso- och sjukvård. I patientdatalagen (2008:355) har bestämmelser om kravet på journalföring och vem som är skyldig att föra patientjournal förts över oförändrade från patientjournallagen (1985:562), som upphävdes den 1 juli 2008. Någon lagändring i frågan om dokumentationsskyldigheten har alltså inte skett på senare tid.

Socialstyrelsen har kommit med motstridiga riktlinjer om vad som gäller för ideellt engagerade hos Röda Korset. På senare tid har dokumentationsplikt införts för de sjukvårdslegitimerade som ställer upp ideellt i Röda Korsets regi och utför första-hjälpen-arbete. Röda Korset måste nu ta på sig ett vårdgivaransvar som innebär krav på journalföring och tillsynsutövning, något man finner praktiskt omöjligt. Kontentan blir att dokumentationsplikten sätter stopp för läkare och sjuksköterskor som arbetar ideellt vid evenemang såsom exempelvis musikfestivaler. För Röda Korset innebär det att man får avstå från frivilliga insatser från ett hundratal vårdanställda.

Socialstyrelsen skriver 2011 att det finns mycket lite utrymme för att insatser som ges av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal bedöms som annat än hälso- och sjukvårdsuppgifter. Detta även om legitimerad personal utför uppgifter inom frivilligverksamheten. Det svenska förhållningssättet skiljer sig från Norge och Finland där första-hjälpen-arbete inte är journalpliktigt.

Tydligt är att det råder oklarheter kring vad som gäller för sjukvårdslegitimerade som rycker in på fritiden. Om inte ens riksdagens utredningstjänst kan uttala sig i frågan om legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i samband med ingripanden på fritiden är skyldiga att föra patientjournal är det tydligt att en översyn kring vad som gäller krävs.

Det önskvärda är självklart att ideellt första-hjälpen-arbete inte ska vara journalföringspliktigt. Möjligheterna för en sådan lösning bör därför ses över. Att ideellt sjukvårdsarbete från dem med kunskap inom området uppmuntras är något alla tjänar på.

Stockholm den 2 oktober 2012

Stefan Caplan (M)