Motion till riksdagen
2012/13:So280
av Lars-Axel Nordell (KD)

Tillgänglighet i kommunerna


KD713

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att använda öppna jämförelser i kommunernas tillgänglighetsarbete.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för tydliga administrativa rutiner i kommunernas tillgänglighetsarbete.

Motivering

Tillgänglighetsfrågor måste ses som en självklarhet av hela samhället. Arbetslivet, kulturen och nöjeslivet ska vara tillgängligt för alla. Det handlar om att lokaler ska vara tillgängliga för alla människor, hur vi bemöter personer med olika funktionsnedsättningar samt att göra det möjligt för personer med funktionsnedsättningar att exempelvis få ett arbete. Här är det viktigt att alla nivåer tar sitt ansvar. Staten, landstingen, regionerna och kommunerna måste göra sina verksamheter tillgängliga.

Grunden för funktionshinderspolitiken finns i den nationella handlingsplanen Från patient till medborgare (proposition 1999/2000:79). Riksdagen har därmed beslutat dels om målen för funktionshinderpolitiken, dels om inriktningen för arbetet inom densamma.

Regeringens strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken 2011–2016 anger som inriktningsmål att den fysiska tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning ska förbättras, bland annat genom att enkelt avhjälpta hinder undanröjs. Insatser ska göras så att personer med funktionsnedsättning i ökad utsträckning kan leva självständiga liv och göra egna val.

För detta krävs insatser som förbättrar den fysiska tillgängligheten. Förutom de regler om tillgänglighet som i den nya plan- och bygglagen gäller vid nybyggnad och ombyggnad ska enkelt avhjälpta hinder avlägsnas för att förbättra tillgängligheten i befintliga lokaler dit allmänheten har tillträde och på befintliga allmänna platser.

Plan- och bygglagen har också gett kommunerna bättre förutsättningar för sin tillsyn. Byggnadsnämnden ska numera pröva en byggnads tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i samband med bygglovsprövningen. Därmed kan felaktigheter upptäckas i ett tidigt skede, vilket också borde göra att lagen efterföljs på ett bättre sätt.

Varje kommun måste arbeta fram enkla och tydliga rutiner för att ta emot medborgarnas synpunkter om bristande tillgänglighet, så att förändringar kan komma till stånd. För medborgarna ska det vara en självklarhet att frågor om tillgänglighet tas på allvar. Regeringen bör därför verka för att de administrativa rutinerna kring tillgänglighetsarbetet garanterat fungerar.

I dag finns Handisams öppna jämförelser för statliga myndigheters resultat när det gäller tillgänglighetsarbete. Eftersom kommuner och landsting kraftigt släpar efter när det gäller tillgänglighet bör ett index tas fram med ett antal tillgänglighetskriterier också för kommunsektorn. Resultatet bör presenteras offentligt på ett liknande sätt som de öppna jämförelserna i hälso- och sjukvården eller Handisams öppna jämförelser för statliga myndigheter, eftersom öppna jämförelser har visat sig vara ett effektivt sätt att förbättra kvaliteten på olika områden. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2012

Lars-Axel Nordell (KD)