Motion till riksdagen
2012/13:So248
av Roza Güclü Hedin och Carin Runeson (S)

Den framtida arbetskraften inom äldreomsorgen


S32088

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den framtida arbetskraften inom äldreomsorgen.

Motivering

Alla människor ska kunna åldras i trygg förvissning om att det finns tillgång till vård och omsorg av hög kvalitet ända fram till livets slut.

I hälso- och sjukvården finns en stor andel undersköterskor som är äldre än 50 år, vilket gör att pensionsavgångarna förväntas bli stora de kommande åren. Utöver det räknar landstingen med att behovet av nya undersköterskor kommer att öka med mellan 500 och 600 personer per år, till följd av en åldrande befolkning. Enligt en undersökning från Socialdepartementet kommer personer över 65 år att fram till 2030 öka med 35 procent, vilket innebär en ökning med ungefär 600 000 personer. Utvecklingen kommer oundvikligen att medföra stora svårigheter att rekrytera tillräckligt med personal till äldreomsorgen.

Undersköterskor utbildas dels i gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram, dels inom vuxenutbildningen. På senare år har merparten av de nyutbildade undersköterskorna kommit från vuxenutbildningen. Där slutför varje år cirka 8 500 elever sina studier. På gymnasiets omvårdnadsprogram är motsvarande siffra cirka 3 200. Dessa nya undersköterskor rekryteras till både äldreomsorgen och hälso- och sjukvården.

För att i tid försöka motverka arbetskraftsbrist i äldromsorgen bör det göras en översyn av hur man arbetar för att höja statusen för undersköterskor som yrkesgrupp. Det behövs en översyn av omvårdnadsprogrammet, exempelvis om det finns möjlighet till fördjupad kunskap inom området vård och omsorg om äldre, hur man tillämpar momentprov eller använder sig av nya beprövade metoder. Vi föreslår också att man verkar för att alla politiska nivåer, såväl riksnivå som kommunal nivå, arbetar för bättre utvecklingsmöjligheter och bättre arbetsvillkor inom vård- och omsorgsyrkena. Slutligen bör möjligheten till lönehöjningar i den aktuella sektorn ses över.

Stockholm den 24 september 2012

Roza Güclü Hedin (S)

Carin Runeson (S)